Bønder demonstrerer i Polen. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Polske bønder demonstrerer mot billige importvarer fra Ukraina. Men nå mistenkes det at Russland har infiltrert aksjonene.

Demonstrerende bønder har vært en vanlig syn i en del land i senere tid. Protestene dreier seg om et temmelig stort spekter av saker, og bildet er nokså uensartet.

Det går i alt fra «jordnære» spørsmål knyttet til priser og betingelser for landbruket, til mer generelt samfunnsrelaterte saker.

Alltid når det er store, myndighetskritiske demonstrasjoner i Europa, melder mistanken seg om at andre land kan ha en finger med i spillet, for å spre destabilisering, kaos og uro.

Dette er noe Russland (daværende Sovjetunionen) var kjent for å bedrive i stor stil under den kalde krigens dager, da de blant annet aktivt medvirket til såkalte «fredsdemonstrasjoner» i Nato-land.

Her gikk velmenende fredsaktivister i demonstrasjonstog og raste mot sine egne lands myndigheter, uvitende om at de var brikker i et spill regissert fra Moskva, med KGB som dirigent. Ord som «grenseløs naivitet» er senere blitt brukt for å beskrive denne typen aktivister.

Dagens president i Russland har sin bakgrunn nettopp fra KGB, noe som etter manges mening ikke gjør det mindre sannsynlig at slik metodikk fortsatt inngår i Moskvas utenrikspolitikk.

Under en bondedemonstrasjon i den sørpolske byen Gorzyczki tirsdag denne uken, dukket det opp et banner med teksten «Putin, få orden på Ukraina, Brussel og vår regjering.»

Dette er ikke noe man normalt forbinder med bønders engasjement for sine kjernesaker, og alarmen gikk i Polens utenriksdepartement. I Polen har man historisk sett svært få illusjoner knyttet til hva naboen Russland sysler med.

NTB-TT-AFP melder om saken.

Banneret med tilsynelatende støtte til Russlands president Vladimir Putin fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier, og reaksjonene kom også fra ukrainsk hold. Der var man  rasende.

– Vi tror dette er et forsøk fra ekstreme og uansvarlige bevegelser på å overta bondeprotestbevegelsen, muligens under påvirkning fra russiske agenter, sier polske myndigheter i en uttalelse.

I uttalelsen ber de lederne for demonstrasjonene om å «identifisere og fjerne slike aktører fra bevegelsen.»

Polsk politi har startet en etterforskning for «fremming av et fascistisk eller totalitært regime.»

Polske bønder har lenge vært misfornøyd med at store mengder ukrainsk korn og andre landbruksprodukter kommer inn i landet.

Importen tiltok etter at Russland invaderte Ukraina, noe som i stor grad stengte sjøveien som ukrainerne oftest har brukt til sin eksport.

Også polske lastebilsjåfører har vært engasjert i aktiviteter det mistenkes at russerne kan ha delaktighet i, da grensen til Ukraina ble stengt for forsyninger. Her er det blitt vist til at nøkkelpersoner i aksjonene skal ha bånd til Russland.

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.