Lastebiler i Korczowa, ved den polske grensen til Ukraina. Foto: AP Photo/Karl Ritter

Polske lastebilsjåfører avsluttet søndag blokaden av grenseovergangen ved Medyka-Sjehyni, og trafikken der går nå som normalt mellom Polen og Ukraina.

Lastebilsjåførene har blokkert ulike grenseoverganger siden begynnelsen av november i protest mot det de sier er urettferdig konkurranse fra ukrainske lastebilsjåfører.

EU har lempet på et krav om innreisetillatelse for ukrainske lastebilsjåfører som en solidarisk gest etter den russiske invasjonen. Dette mener polske sjåfører undergraver inntektene deres, og protestene deres langs grensen har utløst lange køer.

Dette har vært et problem for Ukraina, da store mengder forsyninger dermed ikke har kommet inn i landet fra Polen. Det er svært ubeleilig for et land som er i krig, og har enorme behov for tilførsel av varer og utstyr utenfra.

Nå melder uansett NTB-AFP at blokaden er over, og at trafikken igjen går som normalt.

Den ukrainske grensevakten sa julaften på Telegram at protesten ved Medyka-Sjehyni-overgangen endte klokken 9.30 lokal tid, og at trafikken deretter ble gjenopptatt. Et stort antall biler venter på å komme over grensen, så det vil bli noen travle dager der fremover. som normalt.

Fredag møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den nye polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski for å diskutere blokadene.

Dette ga åpenbart raskt resultater, og vil trolig ses som et resultat av at den nye, polske regjeringen har signalisert at man ønsker å trappe opp støtten til Ukraina. Det innebærer naturlig nok uhindret flyt over grensen.

Det er ikke avklart hva som skjer med den tilsvarende blokaden fra slovakisk side, se også artikkel under.

I Slovakia har man i motsetning til i Polen fått en statsminister (Fico) som har stilt seg negativ til å hjelpe Ukraina, og som av ukjente grunner fremstår som velvillig innstilt til Russlands sak.

Men i denne sammenheng spiller Slovakia en langt mindre rolle enn Polen. For Ukraina er det meste av disse problemene løst ved at polakkene har avblåst blokaden.

Les også: 

Slovakiske lastebil­sjåfører slutter seg til polakkenes blokade av grensen mot Ukraina

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.