Slovakiske lastebilsjåfører kunngjorde fredag at de slutter seg til polske lastebilsjåførers blokade av grensen mot Ukraina i protest mot EUs «urettferdige favorisering» av ukrainske konkurrenter.

Transportmarkedet kollapser

Den slovakiske lastebilsjåførforeningen UNAS vil ikke blokkere lastebiler som frakter humanitær eller militær hjelp, frossen mat eller levende dyr, og de understreker at blokaden ikke er et uttrykk for stillingstagen i krigen mot Russland. Deres krav er at EU umiddelbart sier opp en avtale med Ukraina som ifølge lastebilsjåførene, fører til at transportmarkedet i Slovakia og Polen kollapser. 


Den omstridte avtalen mellom EU og Ukraina ble undertegnet i juni 2022 og gjelder til juni 2024. Den gjør det mulig for ukrainske lastebiler å kjøre inn i EU uten innreisetillatelse. Lastebileierne reagerer på massiv konkurranse fra lavere prisede ukrainske tjenesteydere.

De polske sjåførene startet sin protest 6. november. De krever det samme som sine slovakiske kolleger og har til hensikt å opprettholde blokaden frem til 6. januar med mindre de får innfridd kravene innen den tid. 

 

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.