Økt ukrainsk eksport via landeveien etter den russiske invasjonen har skapt sinne blant polske logistikkselskaper og bønder.

Bøndene mener ukrainske konkurrenter underbyr dem, og protesterer mot at ukrainerne får selge varene sine i EUs åpne marked. De mener det oversvømmer det polske markedet og fører til at polske bønder får mindre betalt for varene sine, skriver VG.

– Overfloden av produkter fra Ukraina, som ikke er produsert i samsvar med EUs standarder, er en enorm belastning for oss, sier en av de som er med å blokkere ukrainsk varetransport.

Polske bønder har nemlig i flere uker blokkert ukrainsk varetransport i protest mot urettferdig konkurranse.

Striden har lagt bånd på forholdet mellom de to nabolandene, selv om Polen har vært blant Ukrainas sterkeste støttespillere siden Russlands invasjon i februar 2022.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj mener dette viser at solidariteten med Ukraina svekkes.

– Ting som skjer på vår vestlige grense, grensen med Polen, kan ikke bli sett på som normalt eller vanlig, sa Zelenskyj i sin daglige videotale mandag kveld.

Polens landbruksminister Czeslaw Siekierski sa 9. februar til Polens statlige rikskringkaster at bøndene har «legitime forventninger og krav» om å begrense import fra Ukraina.

Ifølge Zelenskyj sendes bare 5 prosent av Ukrainas landbrukseksport over den polske grensen.

– I realiteten handler ikke situasjonen om korn, men om politikk, sier han.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov går lengst, og omtaler grenseblokaden som en trussel.

– Blokkering av grensen er en direkte trussel mot sikkerheten til et land som forsvarer seg selv, sa han til statlig fjernsyn mandag.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.