Ukrainske meieribedrifters organisasjon SMPU ber myndighetene forby import av polske meieriprodukter og kun tillate transitt til Moldova, som svar på Polens midlertidige stans av importen av ukrainske landbruksprodukter som varer frem til 30. juni.

Vil forhandle med EU, ikke Polen

SMPU som er skuffet over at forhandlingene mellom Ukraina og Polen kun løste spørsmålene knyttet til transitt av landbruksprodukter, men ikke førte til at importstansen ble opphevet, krever nu gjengjeldelse. De mener også at forhandlingene bør føres med de riktige beslutningstagerne i EU-kommisjonen og ikke Polen. 

Alle ukrainske landbruksprodukter som skal fraktes gjennom Polen, skal forsegles og overvåkes.

Lite å rope hurra for

Arsen Dydor i SMPU mener Ukraina må forsvare sine interesser på samme måte som EU forsvarer sine bønder.

– Vi må lære av dem hvordan vi kan beskytte og respektere oss selv. At transitt nu er tillatt er lite å rope hurra for.

Han hevdet at ukrainske melkeprodusenter har støtte fra European Dairy Association og at også deres polske kolleger forstår deres holdning. 

Landbruksministeren gikk av

Krisen er et resultat av at massiv import av ukrainsk korn har fylt opp polske siloer og redusert kornprisen på det polske marked. Den polske landbruksministeren trakk seg etter omfattende protester – man legger seg ikke ut med bøndene i et valgår. 

Også Ungarn har stoppet importen av ukrainske matvarer.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.