Tusenvis av bønder og andre demonstranter protesterte i Haag mot den nederlandske regjeringens planer om store kutt i utslippene fra landbruket.

Samtidig demonstrerte klimaaktivister mot fossil energi.

Bøndenes demonstrasjon gikk fredelig for seg i en park sør i Haag. I forkant inntok titalls traktorer byen, på tross av at myndighetene på forhånd hadde lagt ned forbud mot traktorer. Ifølge politiet brøt også en gravemaskin gjennom en sperring før demonstrasjonen startet.

Bøndene motsetter seg regjeringens planer om å redusere utslipp av nitrogen i naturen. Ytre høyrepartier sluttet seg også til protestene. (NTB)

NTB klarer å knytte dette til ytre høyre, for på den måten å delegitimisere protestene mot vedtak som risikerer å føre til at flere tusen jordbrukere mister gården sin.

I tillegg klarer NTB å legge ut to bilder av en liten demonstrasjon for klima, men bare ett bilde av bøndenes demonstrasjon.

Ifølge regjeringens beregninger kan de nye utslippskravene bety slutten for 30 prosent av landets husdyrbruk. Det er over 50.000 gårder i Nederland.

Ifølge myndighetene er jordbruket ansvarlig for rundt 45 prosent av nitrogenutslippene. De må ned dersom Nederland skal nå sine klimamål innen 2030, mener regjeringen. Da kuttplanene ble kjent i fjor, var det store bondeprotester som varte i ukevis og tidvis medførte opptøyer.

Det er EU-reguleringer som skal oppfylles. Representanter for bøndene mener regjeringen overdriver problemet, skriver Reuters.

Farm groups say the problem has been exaggerated and that proposed solutions are unnecessarily heavy-handed.

Mens bøndenes demonstrasjon gikk fredelig for seg, var klimaaktivistene litt mer aggressive.

Noen kilometer unna bondeprotesten brøt aktivister fra Extinction Rebellion seg gjennom politiets sperringer. De blokkerte en sentral hovedvei i begge retninger. Politiet ga beskjed om at de som nekter å flytte seg, ville bli innbrakt.

Man må stille spørsmålet: Vil man ha mat på bordet, eller la verden styres av folk som sympatiserer med Extinction Rebellion?

Les også:

Nederland vil tvangs­avvikle 3000 gårder

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.