Bondeborgerbevegelsen (BBB) kan bli Nederlands største parti, når nederlenderne onsdag går til valgurnene. Nederlandske bønder er møkk lei statsminister Mark Rutte og hans forsøk på å tre et «grønt skifte» ned over landets landbrukssektor.

Etter store og spektakulære demonstrasjoner mot regjeringens klimapolitikk de siste årene viser meningsmålingene at BBB, som kun fikk valgt inn én representant i underhuset i 2021, kan bli landets største parti.

Nederlandske bønder har vært ekstremt misfornøyde med regjeringens forslag om strenge tiltak for å begrense antallet husdyr og dermed få ned nitrogenforurensingen.

– Vi føler oss ikke hørt. Noen ganger føler vi oss ikke velkomne i vårt eget land, sier partileder Erik Stegink. (NTB-AFT)

Dumpet møkk på veiene
Sist høst presset protestene fra nederlandske bønder landets landbruksminister til å gå av. Også lørdag var det store demonstrasjoner i Nederland, der mer enn 10.000 bønder deltok. Denne gang hadde myndighetene forbudt bruk av traktorer, kun to traktorer fikk tillatelse til å delta i demonstrasjonene. Demonstrantene bar det nederlandske flagget opp-ned, noe som har blitt et symbol for bøndenes protester.

Parallelt med bøndenes demonstrasjoner klarte aksjonister fra klimaekstremistene i Extinction Rebellion å lamme trafikken inn til landets hovedstad, Den Haag.

The protesters, many waving colored flags with the symbol of environmental group Extinction Rebellion and one holding a sign saying, in Dutch, “This is a dead end road,” gathered on the A12 road near the temporary home of the Dutch parliament. Police and hundreds more demonstrators looked on.

Demonstrantene, mange viftende med fargede flagg med symbolet på miljøgruppen Extinction Rebellion, og en som holdt et skilt som sa på nederlandsk: «Dette er en blindvei», samlet seg på A12-veien nær det midlertidige hjemmet til det nederlandske parlamentet. Politi og hundrevis andre demonstranter så på. (AP)

Trump som skremsel

I NTB-AFPs versjon av saken brukes Donald Trump og «konspirasjonsteoretikere» som skremsel for å vise hvor avskyelige de demonstrerende bøndene er. Og, fremfor å bruke ordet ‘tvang’ om de foreslåtte tiltakene, kalles regjeringens tiltak for ‘hjelp’:

Dermed har bøndene og deres mange sympatisører de siste årene tydd til å sperre motorveier med traktorene sine, dumpe møkk og søppel på veier, og henge nederlandske flagg opp ned. Populister, ytre høyre-politikere og konspirasjonsteoretikere verden over har også trådt til med støtte, til og med USAs tidligere president Donald Trump.

Saken framhever et vanskelig paradoks for nederlandske politikere: landet er en av verdens største matprodusenter, samtidig som det er svært utsatt for klimaendringer.

Regjeringens plan er å bruke drøyt 25 milliarder euro – 280 milliarder kroner – innen 2035 for å hjelpe landbruket med å redusere sine nitrogenutslipp.

Samtidig planlegger de å redusere nitrogenutslippene med 50 prosent innen 2030 – noe som vil kreve at man reduserer antallet husdyr. Hvordan det skal skje er ikke regjeringen like klar på, noe som har skapt stor uro blant bøndene. (NTB-AFP)

Klager over uklar politikk

Statsminister Mark Rutte har fått kraftig kritikk for sine plutselige og drastiske grep i landbruket, særlig ettersom man samtidig bruker store ressurser på boligprosjekter som også fører til nitrogenutslipp. Bønder sier at de ønsker å være innovative, men ikke slipper til på grunn av politikk og regulering.

– Regjeringen gjør ingenting for nyskapende bønder, vi vet ikke hvilken vei vi skal gå, sier BBB-kandidaten Jos Bolk, som også driver en stor storfegård.

Partiet sier de vil bygge bro mellom storbyen og bygda, og stadig mer frustrerte bønder i land som Belgia, Frankrike og Tyskland gir dem også håp. (NTB-AFP)

Vanskelig situasjon for regjeringen

Det nederlenderne velger på onsdag er i første rekke landets tolv provinsforsamlinger. Imidlertid velger disse igjen de 75 representantene i Nederlands overhus, Førstekammeret. Regjeringen utgår fra det direktevalgte Andrekammeret, men må finne støtte for sine forslag også i Førstekammeret.

Ifølge søndagens meingsmåling fra Peils ligger Bondebevegelsens parti an til få like mange representanter som Mark Ruttes regjeringskoalisjon, som til sammen ventes å få kun 27 mandater BBB kan bli jevnstore med Ruttes VVD, og ventes å bli størst i store deler av nord- og øst-Nederland.

I storbyene i vest ventes det til gjengjeld at de to venstresidepartiene PvdA og GL blir klart størst. Partiene stiller sammen til Førstekammervalget. (NTB-AFP)

Dutch farmers, climate activists stage protests in The Hague (Politico)

Climate activists block main road into The Hague (AP)

Les også:

Bøndene demonstrerer fortsatt i Nederland

Biogass, gassen Energikommisjonen glemte, kan gi like mye kraft som fire Fosen-felt

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.