Valgplakater for BBB på et jorde i Ooststellingwerf nord i Nederland den 5. mars 2023. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

Nederlands bonde- og borger­bevegelse (BBB), som onsdag ble det største partiet ved senats­valget, har hentet velgere fra hele det politiske spekteret. Partiet ligger i henhold til opptellingen an til å vinne 15 av 75 seter i sentatet.

Aviser i Nederland omtaler brakvalget for BBB som knusende, melder det engelskspråklige nederlandske nyhetsnettstedet NL Times.

BBB har gjort betydelige innhugg i de andre partiene, statsminister Mark Ruttes regjeringsparti VVD inkludert:

According to NOS’s exit poll, the BBB got many voters from the right and center-right. Nineteen percent of people who voted for FvD in the last provincial election in 2019 voted for BBB on Wednesday. As dit 18 percent of PVV voters, 17 percent of VVD voters, and 14 percent of CDA voters. On the center-left and left-wing of the spectrum, the D66 lost seven percent of its voters to BBB and SP 9 percent.

BBB har også fått mange hjemmesittere fra forrige valg til urnene denne gangen:

Seven percent of people who voted for BBB yesterday did not vote in the previous election.

Valget onsdag var lokalvalg og indirekte senatsvalg, for det nederlandske systemet er slik at resultatene fra lokalvalgene bestemmer sammensetningen av senatet, som er det nederlandske parlamentets førstekammer.

Sentralt for BBBs suksess er protesten mot den nederlandske regjeringens landbrukspolitikk, som tar sikte på å ekspropriere mange bondegårder med sikte på å legge dem ned for å redusere nitrogenutslippene fra bransjen.

Protesten ser nå ut til å smitte over på Mark Ruttes parti:

The consequences of the BBB’s election victory, projected to lead to 15 seats in the Senate and the BBB being the largest party in many provinces, will significantly impact the Cabinet’s nitrogen targets, NRC wrote. “Provincial CDA and VVD administrators have already stated that they do not want to agree to the forced expropriation of livestock farmers. Now that BBB has conquered a position of power all over the country, resistance in the province against the measures will grow.’

BBB har gitt det politiske establishment i Nederland et hardt slag, konstaterer De Telegraaf.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.