Nytt

Thierry Baudet. Foto: Cris Toala Olivares / Reuters / Scanpix.

I Nederland ser et politisk jordskjelv ut til å stå for døren i forbindelse med EU-valgene om en måneds tid.

Det nye høyrepopulistiske, nasjonalkonservative og EU-skeptiske partiet Forum for Demokrati (FvD), som ledes av den karismatiske Thierry Baudet, gjorde som kjent stor suksess ved provinsvalgene i Nederland i mars, da FvD ble omtrent like stort som Folkepartiet (VVD) ledet av statsminister Mark Rutte.

Siden den gangen har FvD gjort et voldsomt byks fremover på meningsmålingene, hvor VVD nå er klart mindre:

Fremgangen for FvD, som har fått påfallende lite medieomtale, har gått på bekostning av Geert Wilders’ Frihetsparti (PVV), som har gått kraftig ned i samme tidsrom.

Det kan altså se ut som om de høyrepopulistiske velgerne er i ferd med å samle seg under Thierry Baudets ledelse. Resultatet er uansett at et parti som ble stiftet for mindre enn tre år siden, nå ligger an til å bli det største i Nederland.

FvD ser ut til å ha fått uventet hjelp fra akademikere i valgkampen, hvilket helt sikkert ikke var hensikten. NL Times skriver:

Over 1,200 academics signed an open letter in which they take a stand against statements made by FvD leader Thierry Baudet about universities. According to the signatories, Baudet’s statements «conjure up a conspiratorial atmosphere» in which academics, journalists, artists and architects are portrayed «as the enemy of the people».

In his victory speech after the FvD won big in the Provincial States elections, Baudet said that «we are being destroyed by the people who should protect us and undermined by our universities, by our journalists, by the people who receive our art grants and who design our buildings».

According to the signatories, this hotline is an attempt to put the FvD and Baudet’s rhetoric into practice. «Given the strong interest Baudet expresses in dismissing climate science and promoting history based on national pride, it is clear that this initiative is not genuinely interested in reducing bias in academic institutions. Rather, it is interested in selectively discounting knowledge that does not fit its political and ideological claims.»

En kvinne som under en demonstrasjon tok til orde for å skyte Baudet, er ellers blitt dømt til 100 timers samfunnstjeneste.

Baudets suksess bringer tankene hen på den islam- og innvandringskritiske politikeren Pim Fortuyn, som i 2002 lå an til å bli statsminister etter valget, men som kort tid i forveien ble skutt og drept av den venstreekstreme miljøaktivisten Volkert van der Graaf.

Baudet kan også minne litt om Trump, en egenskap han deler med Matteo Salvini, som har gjort stor suksess i Italia. Lega ligger an til å bli klart størst ved EU-valget der til lands.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.