Protesterende bønder med traktorer stanser skipstrafikken i Prinsesse Margriet-kanalen ved å blokkere en klaffebro den 4. juli 2022. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

Bøndenes protester mot regjeringens radikale planer om kutt i nitrogen­utslippene i Nederland, som truer halvparten av husdyrbøndene i landet med nedlegging eller sterkt redusert drift, har kraftig redusert oppslutningen om statsminister Mark Ruttes parti VVD.

Ifølge nylige meningsmålinger ville VVD miste 13 av 34 representanter i Tweede Kamer hvis det var valg nå, melder Politico. Med 21 representanter ville VVD kun få en drøy femtedel av de 150 plassene i Nederlands lovgivende forsamling.

Rutte har vært Nederlands statsminister i hele 12 år, og har fått tilnavnet Teflon-Mark for sin evne til å komme uskadd fra politiske problemer. Men opprøret fra bøndene, som i flere uker blant annet har satt fyr på høyballer og blokkert og dumpet møkk på motorveier, bidrar nå til å svekke VVDs historisk sterke oppslutning.

Bondeopprøret er bare én av Ruttes bekymringer:

The farmers’ protests, as well as soaring inflation and general lack of trust, have resulted in a new all-time low in the popularity of Rutte’s VVD. According to recent polling, the VVD would lose 13 of its 34 seats in elections if a vote were held now.

Misnøyen med regjeringen er stor, og det rammer alle de fire partiene i Nederlands koalisjons­regjering:

The other parties of the four-party ruling coalition are also bleeding support, with seven out of 10 voters saying they are dissatisfied with the Rutte Cabinet.

Det er fremfor alt de alvorlige konsekvensene av klima­politikken for landbruket som tærer på regjeringens politiske kapital:

Foremost of those puzzles is the government’s goal of halving nitrogen output by 2030. The target, designed to comply with EU rules on reducing nitrogen pollution, will require cuts of as much as 95 percent in emissions in some provinces, potentially forcing thousands of farmers out of business.

Statsviteren Kutsal Yesilkagit ved Leiden-universitetet mener at bonde­opprøret styrker «antistatlige grupper»:

«The government is struggling to deal with the more radical farmers’ groups that are behind many of the protest actions and who have been refusing to talk to the policymakers,” Yesilkagit said. “This group of angry farmers have become a catalyst of national and international anti-state groups, many of which emerged during the coronavirus crisis,” Yesilkagit said, referring also to recent comments from France’s far-right leader Marine Le Pen and former U.S. President Donald Trump, who have framed the Dutch government’s plans as «climate tyranny» out to oppress hard-working citizens.

Et møte mellom regjeringen og bøndenes organisasjoner sist fredag har ikke brakt partene nærmere, melder NL Times.

Dette vil få protestene til å eskalere, mener en av organisasjonene:

The Farmers Defense Force is not satisfied with Friday’s meeting between farmers and the Cabinet, and believes protests will escalate as a result. The organization was joined by a number of other farmers’ groups, who also voiced their disillusionment with the talks.

Mens VVD mister oppslutning, øker appellen til velgerne hos Boer­Burger­Beweging (bonde- og borgerbevegelsen – BBB).

I henhold til meningsmålinger ville BBB få 18 representanter i Tweede Kamer hvis det var valg nå, skriver Politico. Partiet, som ble stiftet i 2019, har i øyeblikket kun én representant i den lovgivende forsamlingen.

 

Over halvparten av Nederlands husdyr­bønder truet av regjeringens klima­politikk

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.