Nederlandske bønder har konvertert sine protester til valgstemmer og fremstår som de store vinnerne i gårsdagens valg, et valg som er bestemmende for senatets sammensetning.

BoerBurgerBeweging (BBB) ligger an til å få flere seter i Eerste Kamer enn statsminister Mark Ruttes Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

15 av 75 seter

Valgdagsmålinger gir BBB 15 av totalt 75 seter, noe som setter dem i posisjon til å blokkere vedtak i parlamentets underhus. VVD faller fra 12 til 10 seter, ifølge Reuters.

BBBs oppslutning er et hardt slag for den sittende regjeringskoalisjon og sår alvorlig tvil om Ruttes mål om dramatiske kutt av antall bondegårder i landet. 

Storeksportør av landbruksprodukter 

Nederland er til tross for sin befolkning på bare 18 millioner, verdens nest største eksportør av landbruksprodukter, bare overgått av USA.

Ruttes koalisjonspartnere ser ut til å beholde oppslutningen. I det ligger en risiko for at WEF ikke taper sin nederlandske bastion.

Rutte har vært en katastrofe for sitt parti; han har bragt oppslutningen til det laveste nivå på et tiår.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.