Dilan Yesilgöz ankommer et møte i Haag den 24. november 2023. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

Det nederlandske Folke­partiets (VVD) leder Dilan Yesilgöz sier fredag formiddag at det dårlige valg­resultatet ikke gjør det passende å delta i en ny regjering.

Den uttalelsen skuffer både valg­vinneren, Frihets­partiets (PVV) leder Geert Wilders, og bonde- og borger­bevegelsens (BBB) leder Caroline van der Plas, melder De Telegraaf.

Yesilgöz vil heller ikke erklære sin støtte til en sentrum/høyre-koalisjon, skriver den nederlandske avisen.

«Dette er svært skuffende», sier PVV-leder Geert Wilders. «Det er hennes valg. Men jeg tror ikke dette er hva nederlenderne ønsker. Nederland venter naturligvis på en sentrum/høyre-koalisjon».

BBB-leder Caroline van der Plas er sint på VVD-lederen. «Jeg mener dette handler om folket og om velgerne som vil noe», sier hun. «Jeg synes det er rart. Nederland ønsker at vi sitter sammen. En parti som har tapt, kan også være med på det.» Van der Plas er også villig til å delta i en mindretallsregjering.

Det er imidlertid ingen som forventer at spillet om regjeringsmakten i Nederland vil bli avgjort med det aller første. Ved en anledning tok det omtrent ett år før en politisk regjering erstattet forretningsministeriet etter et nederlandsk parlamentsvalg.

Det er dermed langt fra sikkert at dette er Yesilgöz’ siste ord. Geert Wilders sier da også at han forblir optimist.

VVD-lederen ord kompliserer prosessen med regjeringsdannelse, kommenterer lederen for ny sosial kontrakt (NSC), Pieter Omtzigt. «Det er ikke min stil å gjøre det på denne måten», sier han.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.