Geert Wilders. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

I Nederland ser nå Frihets­partiet (PVV), Folke­partiet (VVD), Ny sosial kontrakt (NSC) og Bonde- og borger­­bevegelsen (BBB) ut til å ha kommet til prinsipiell enighet om å danne ny regjering.

«Historisk», sier PVV-leder Geert Wilders ifølge De Telegraaf.

«Vi har en forhandlingsavtale,» sier Wilders. «Vi har også diskutert statsministeren, og vi vil gjenoppta den samtalen på et senere tidspunkt. Jeg kan ikke si mer nå.» Først skal forhandlerne snakke med sine grupper om avtalen. «Etter det vil vi se hverandre igjen,» sier Wilders. Ifølge VVD-leder Dilan Yesilgöz «kan det bli sent». «De politiske gruppene må fortsatt bli enige,» sa han. BBB-leder Van der Plas er veldig glad. «Jeg gratulerer Nederland.»

Ifølge den nederlandske avisens kilder skal Ronald Plasterk være en potensielle statsministerkandidat, men NSC-leder Pieter Omtzigt ønsker ikke å bekrefte det overfor De Telegraaf, som skriver at gjennombruddet i regjeringsforhandlingene skjedde i natt, men at de «siste løse trådene» vedvarte utover ettermiddagen onsdag.

Nesten et halvt år siden parlamentsvalget i Nederland, der Geert Wilders’ parti ble størst, er det altså duket for et regjerings­samarbeid på høyresiden uten historisk sidestykke i landet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.