Frans Timmermans ønsker å bli statsminister­kandidat for Nederlands nye rødgrønne allianse. Stillbilde: NOS.

I Nederland besluttet det grønne partiet Groen­Links og sosial­demokratiske Partij van de Arbeid (PvdA) nylig å inngå liste­forbund ved parlaments­valget i Nederland, som er planlagt avholdt den 22. november.

Alliansen ble vedtatt av et stort flertall av medlemmer i begge partier, meldte RTL Nieuws sist mandag.

En meningsmåling tre dager etterpå viste at alliansen straks fikk den største oppslutningen av alle partiene i det svært fragmenterte politiske landskapet i Nederland.

I målingen, som torsdag ble offentlig­gjort av I&O Research, får liste­­forbundet GroenLinks/PvdA tilslutning fra 17,0 prosent av de spurte, foran Folke­partiet (VVD) til avtroppende stats­minister Mark Rutte på 15,5 prosent, Bonde- og borger­bevegelsen (BBB) på 13,1 prosent og Frihets­partiet (PVV) til Geert Wilders på 9,5 prosent.

Et slikt resultat ville gitt GroenLinks/PvdA den største gruppen med 28 av 150 representanter i Tweede Kamer, som er den lovgivende forsamlingen i Nederlands parlament.

Alliansen, som forventes å bli ledet av PvdA-politiker og avtroppende EU-kommissær Frans Timmermans (han kunngjorde sitt kandidatur allerede torsdag), kan med et slikt resultat ligge best an til å snekre sammen en regjerings­koalisjon i Nederland.

Det totale bildet antyder at de tradisjonelt største partiene på henholdsvis høyre- og venstre­siden, VVD og PvdA (denne gang i kompaniskap med GroenLinks), kan gå sammen for å holde PVV og BBB borte fra makten.

I Nederland hevder den konservative politiske kommentatoren Eva Vlaar­dinger­broek at dette er avtalt spill mellom Frans Timmermans og Mark Rutte:

En meningsmåling som avisen De Telegraaf har utført på Twitter, peker i retning av at Timmermans ikke er noen populær statsminister­kandidat:

BBB har en tid ligget best an på menings­målingene i Nederland, men til tross for at bevegelsen gradvis har mistet oppslutning den senere tiden, knivet den fremdeles om den øverste plassen inntil nylig:

Grafikk: Poll of polls / Politico.

Så snart den nye, rødgrønne alliansen kom på banen, endret bildet seg. Samlet får de to partiene to prosent­poeng i økt oppslutning, viser Poll of polls:

Grafikk: Poll of polls / Politico.

Hele bildet kan imidlertid forvandles helt dersom Pieter Omtzigt starter sitt eget parti, viser målingen fra I&O Research. Et nytt parti utgått fra den uavhengige parlamentarikeren, som BBB forgjeves hadde håpet å få med i sine rekker, ville ifølge målingen fått oppslutning fra hele 29 prosent og skaffet seg hele 46 representanter i Tweede Kamer.

I Nederland har det skjedd flere ganger de siste tiårene at partier dominert av prominente enkeltpersoner har oppnådd høy oppslutning i kortere perioder. Fenomenet har omfattet skikkelser som Pim Fortuyn, Geert Wilders og Thierry Baudet – og kanskje kan Omtzigt bli den neste i rekken.

Men inntil videre er det altså avtroppende EU-kommissær Frans Timmermans som ser ut til å ligge best an til å bli Nederlands neste statsminister.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.