Geert Wilders Frihetsparti ligger øverst på meningsmålingene når Nederland går til valg. Fra 10 prosent ved forrige valg til 17 prosent. Wilders oppfordret sine tilhengere til å la ord følge handling og stemme. Hvis Wilders havner på toppen vil det ryste EU.

Det var en måling fra lørdag som viste de sensasjonelle tallene. Rett bak følger liberalkonservative VVD som har antydet samarbeid med Wilders.

a poll from Dutch pollster Maurice de Hond on Saturday showing Geert Wilder’s Party for Freedom (PVV) tied for first place alongside Rutte’s People’s Party for Freedom and Democracy (VVD), now led by Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Yeşilgöz er noe av et sjokk for nederlandsk politikk, særlig som etterfølger av Mark Rutte.

Hun som har erstattet Rutte som leder for sentrum-høyre-partiet VVD, er Dilan Yesilgoz, en 46-åring født i Tyrkia som ankom Nederland som ung asylsøker – og som nå ønsker å bremse innvandringen.

– Jeg kom som en åtte år gammel flyktning til dette landet, og jeg vet hva det vil si å søke frihet, trygghet og sikkerhet, sa Yesilgoz til AFP på en demonstrasjon nylig.

Men hun mener at tilstrømmingen av asylsøkere, pluss utenlandske arbeidere og studenter, nå er altfor stor.

– Vi må senke det antallet for også å ha trygge omgivelser for ekte flyktninger, la hun til.

Yesilgoz driver en mediekyndig valgkamp og holder Instagram-følgerne sine underholdt med bilder av hundene sine, og hun er fast inventar på nederlandske politiske panelprogrammer. (NTB)

En assimilert innvandrer er en trussel mot medienes narrativ og de må forsøke å ta henne ned før eksemplet smitter.

– Hovedutfordringen er oppfatningen av at partiets valgkamp er blottet for enhver substans, sier Sarah de Lange, professor i politikk ved universitetet i Amsterdam.

– Yesilgoz understreker at de vil gjøre ting annerledes, uten å gå i detalj om hva de viktigste tiltakene vil være.

Men det er flere nykommere med nye tanker, noe som gjør dette valget annerledes.

På meningsmålingene er det jevnt løp mellom Yesilgoz’ VVD og et helt nytt parti, Ny sosial kontrakt (NSC), grunnlagt av den karismatiske varsleren og politiske ikonoklasten Pieter Omtzigt.

49-åringen er utdannet i Storbritannia og Italia, snakker flere språk, og han har utløst et politisk jordskjelv da han insisterer på å rydde opp i nederlandsk politikk.

– Vi har hatt mange politiske fiaskoer i Nederland de siste årene, sier han i et intervju med AFP.

– For å fikse dette trenger vi reformer, inkludert en delvis reform av den nederlandske staten, legger Omtzigt til. Også han inntar et hardt standpunkt til innvandring.

Omtzigt er kjent for å kjempe mot korrupsjon både i Nederland og Europa, men velgerne står overfor et stort spørsmålstegn: Han har sagt at han ikke ønsker å bli statsminister dersom partiet hans vinner.

– For meg kommer det i andre rekke hvem som blir statsminister eller i det hele tatt ministre, sier han. Han har ikke utelukket å utpeke noen som ikke engang står på valglisten til NSC som statsminister. (NTB)

26 partier kniver om 150 plasser.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.