Den 15. mars er det parlamentsvalg i Nederland, og Frihetspartiet til Geert Wilders ligger i øyeblikket øverst på meningsmålingene med mer enn 30 prosent oppslutning, like foran regjeringspartiet VVD, som ledes av statsminister Mark Rutte.

Wilders’ popularitet bygger essensielt på en kompromissløs motstand mot den demografiske og kulturelle omveltningen av Nederland, som tilsynelatende er i ferd med å bli mainstream.

For i et åpent brev til landets borgere snaut to måneder før valget, går nå statsministeren ut og kunngjør at personer som nekter å tilpasse seg det nederlandske samfunnet, bør dra sin vei. The Guardian skriver:

People who “refuse to adapt, and criticise our values” should “behave normally, or go away”, Rutte said in a full-page newspaper message seen as a bid to win over voters drawn to Geert Wilders’ anti-immigration, anti-Muslim Freedom (PVV) party.

He said the Dutch were “increasingly uncomfortable” with those who abused the freedoms they enjoyed after coming to the Netherlands, who “harass gays, or whistle at women in short skirts, or brand ordinary Dutch people racists”.

Rutte, whose liberal VVD party narrowly trails PVV in the polls with elections less than two months away, said he shared the feelings of those who thought: “If you so fundamentally reject this country, then I’d prefer it if you leave.”

Blant tingene som har opprørt Rutte, er en avgjørelse fra Nederlands menneskerettsråd, en tilsyns- og rådgivningsmyndighet i landet, i favør av en søker til en jobb som bussjåfør, som ble avvist fordi han nektet å ta kvinner i hånden. Dette kan ikke være rett, mener Rutte. Det er skikken her til lands at vi tar hverandre i hånden.

Men selv representerer han jo den politiske klassen som har skapt dette korporative monsteret av undergravende etater. Kanskje er Ruttes utspill et tegn på at virkeligheten begynner å sige inn også hos de tradisjonelt dominerende partiene, som motstrebende flytter seg etter velgerne.

Wilders er ikke imponert. Han har fremmet disse synspunktene også mens det kostet noe å gjøre det. The Times skriver:

The far-right leader, famous for his own mane of peroxide blond hair, dismissed Mr Rutte’s attempt to steal support, calling him, “the man of open borders, asylum tsunami, mass immigration, Islamisation, lies and deceit”.

Rutte vil gjerne vinne velgere tilbake fra Wilders. Men vil folk foretrekke kopien eller originalen?

 

The Guardian – The Times

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂