Geert Wilders under de nye høyrepartienes konferanse i Koblenz den 21. januar 2017. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay/Scanpix

 

Mindre enn seks uker før parlamentsvalget i Nederland, som finner sted den 15. mars, har TNS NIPO offentliggjort en meningsmåling som viser at Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders har økt avstanden til konkurrentene, og er med det klar favoritt til å bli det desidert største partiet ved valget.

PVV ligger i følge meningsmålingen an til å vinne 35 av de 150 mandatene i det nederlandske parlamentet. Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD), som leder statsminister Mark Ruttes koalisjonsregjering, forventes til sammenligning å oppnå 22 mandater – hele 19 færre enn partiet har i øyeblikket.

Wilders viste stor entusiasme over målingen på Twitter:

 

To andre meningsmålinger de siste dagene, fra Ipsos og Peil, viser også at PVV vil få flest mandater, om enn med mindre forsprang på VVD.

I følge en analyse av Michael van der Galien, som skriver for PJ Media og Dagelijkse Standaard, drar Wilders fordel av en generell følelse av ubehag i befolkningen over hvor landet er på vei, ikke minst på grunn av massemigrasjonen.

Voters’ explanations make clear that the ruling VVD party has a very serious problem. Says one voter:

Enough. Enough with everything!

Another angry voter adds:

The VVD has become the party for the rich and they never deliver on their promises.

That voter refers to Rutte’s promise during the campaign of 2012 that he would give every working Dutchman a taxbreak of 1.000 euros. Once he put together a coalition with the social democrats of the PvdA, however, he actually raised taxes. Additionally, Rutte promises to halt mass immigration. As is clear, he has done no such thing.

A third voter explains his current support for the PVV by referring to Wilders’ eurosceptic attitude:

Wilders is the only one willing to address the major problems caused by Europe and mass immigration.

It goes on and on and on.

De færreste andre partier i Nederland har så langt vist seg rede til å inngå noen koalisjon med PVV, hvilket innebærer at det største partiet sannsynligvis ikke vil bli med i landets neste regjering.

Det ville i så fall bety at den politiske klassen bestående av de tradisjonelt dominerende partiene enn så lenge kan holde «oppkomlingen» borte fra makten ved å inngå en storkoalisjon.

Samtidig vil denne adferden gi PVV enda mer politisk ammunisjon.

 

PJ Media – Dagelijkse Standaard

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂