Foto: Mike Corder / AP / NTB.

En valgdagsmåling fra Ipsos som De Telegraaf offentliggjorde like etter at valglokalene i Nederland stengte klokken 21, tyder på at Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders blir klart størst i parlamentet.

Fordelingen av mandater i det nederlandske parlamentets annetkammer vil i henhold til målingen bli slik:

PVV 35
GL-PvdA 26
VVD 23
NSC 20
D66 10
BBB 7
CDA 5
SP 5
PVDD 4

PVV tegner altså til å bli størst med 35 mandater, mens alliansen mellom de grønne og det nederlandske arbeiderpartiet (GL-PvdA) ser ut til å bli nest størst med 26.

Avtroppende statsminister Mark Ruttes folkeparti (VVD) følger på tredjeplass med 23 mandater, og deretter Pieter Omtzigts ferske parti ny sosial kontrakt (NSC) med 20.

Sosialliberale D66 antas å få 10 mandater, mens bonde- og borgerbevegelsen (BBB), som gjorde et brakvalg til senatet i vår, må nøye seg med skuffende 7 mandater.

Det er 150 representanter i Tweede Kamer, og en regjeringskoalisjon trenger således 76 mandater bak seg.

VVD-leder Dilan Yeşilgöz har tidligere signalisert at hun ikke utelukker et samarbeid med PVV, som tilsammen ventes å få 58 representanter. Fremgangen for PVV beror også på denne åpningen fra VVDs side.

 

Blir Nederlands neste stats­minister en innvandrer som er imot masse­innvandring?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.