Omgitt av livvakter kommer Geert Widlers for å stemme ved EU-valget i et valglokale i Haag den 6. juni 2024. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

I henhold til en valgdags­måling blir rødgrønne GL-PvdA størst ved EU-valget i Nederland med åtte av 31 mandater, ett mindre enn ved EU-valget i 2019.

Men Geert Wilders’ Frihetsparti (PVV) øker kraftig fra ett til sju mandater, og blir med det nest størst. Med det er tonen satt for en betydelig fremgang for høyresiden ved valget i unionen.

Målingen, som ble offentliggjort da valglokalene stengte klokken 21, gir dette estimatet av valgresultatet:

Grafikk: De Volkskrant.

Avtroppende statsminister Mark Ruttes Folkeparti (VVD) blir tredje størst med fire mandater, mot fem i 2019. Kristeligdemokratiske CDA og sosialliberale D66 får tre mandater hver, dersom målingen stemmer.

Thierry Baudets Forum for demokrati (FvD) mister alle de fire mandatene partiet erobret ved EU-valget i 2019.

Feilmarginen for de største partiene er på ett mandat, så det er teoretisk mulig at PVV blir størst.

De to andre partiene i Nederlands påtroppende regjeringskoalisjon, Ny sosial kontrakt (NSC) og Bonde- og borgerbevegelsen (BBB), ligger ifølge målingen an til henholdsvis ett og to mandater.

Offisielle resultater fra EU-valget i Nederland vil ikke foreligge før valgene er blitt avholdt i alle EUs medlemsland søndag 9. juni klokken 23.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.