Mark Rutte på vei til kong Willem-Alexander i Haag den 8. juli 2023. Foto: Michael Corder / AP / NTB.

Nederlands statsminister Mark Rutte (56) sier han ikke vil stille til gjenvalg for en femte periode som regjeringssjef.

– I går morges tok jeg valget om ikke å være tilgjengelig som leder for VVD. Når den nye regjeringen er på plass etter valget, forlater jeg politikken, sier han.

Rutte kom med kunngjøringen under en debatt i parlamentet mandag.

Det skjer etter at Ruttes koalisjonsregjering raknet fredag som følge av sterk uenighet om migrasjonspolitikken.

Strid om asylregler

56-åringen leder det konservative partiet VVD og er statsminister i en regjeringskoalisjon bestående av fire partier.

VVD og det ene kristendemokratiske partiet CDA ønsket å begrense asylinnvandringen til Nederland. De foreslo innstramminger i regler for familiegjenforening for asylsøkere som ikke personlig er i fare.

Det andre kristendemokratiske partiet, CU, og sosialliberale D66 avviste forslaget, noe som førte til at regjeringen oppløste seg og varslet at den går av.

Rutte har vært Nederlands statsminister siden 2010 og ledet fire regjeringer.

Lengstsittende statsminister

Det er ikke satt en dato for nyvalg, men det holdes trolig i midten av november. Frem til det skal Rutte lede et forretningsministerium

Rutte kalles ofte «Teflon-Mark» og er den lengstsittende statsministeren i nederlandsk historie. Det er mye på grunn av evnene han har til å tilpasse seg og forhandle fram kompromisser i det kompliserte partipolitiske landskapet.

Det forrige valget i Nederland var i 2021. Forhandlingene om en ny regjeringskoalisjon tok 271 dager, noe som var ny nederlandsk rekord. Ruttes fjerde regjeringskoalisjon kom på plass i januar 2022.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.