Den formelle godkjennelsen av Nederlands nye statsminister, tidligere «spionsjef» Dick Schoof, forventes å foreligge i slutten av juni/begynnelsen av juli.

Frafallen sosialdemokrat

Schoof er velkjent i hjemlandet efter tidligere å ha ledet efterretnings- og sikkerhetstjenesten – Ministerie van Justitie en Veiligheid – men for omverdenen er han fortsatt en fremmed.

Schoof er ikke medlem av noe politisk parti, men var tilknyttet sosialdemokratene i 30 år før han for fem år siden meldte seg ut fordi han ikke lenger følte seg hjemme i deres verden.

67-åringen skal lede en koalisjon dominert av Geert Wilders’ konservative Frihetsparti i selskap med det liberale VVD, det konservative NSC og bondepartiet BBB.

Vil samle nederlenderne

Schoof sier at han ønsker å representere hele den nederlandske befolkning og at han ikke kun er knyttet til PVV.

– Mine mål for Nederland samsvarer med den ambisiøse koalisjonsavtalen partilederne er kommet til enighet om.

Dette blir første gang at Nederland får en statsminister som ikke er knyttet til noen av regjeringspartiene.

Mr. Deepstate

Den vakre og velformulerte Eva Vlaardingerbroek er kritisk til utnevnelsen og kaller ham «Mr. Deepstate»:

– Dick Schoof er tidligere nasjonal koordinator for antiterrorenheten som er kjent for å fokusere på bekjempelse av «regjeringsfiendtlig ekstremisme».

Som om ikke det er ille nok, sto han også bak:

  • det nederlandske covid-regimet
  • spionasje på nederlandske borgere på Twitter
  • var involvert i Trump–Russland-bløffen

– Han er bokstavelig talt personifiseringen av en teknokratisk byråkrat. Med ham som statsminister er jeg sikker på at den digitale overvåkningsstaten vi har advart mot, vil være her raskere enn forventet.

Kritiske innvandrere

Partiet Denk som i hovedsak er støttet av innvandrere, er sterkt kritisk til nominasjonen. I sin tid som leder for sikkerhetstjenesten holdt Schoof et våkent øye med moskeer og islamske organisasjoner.

– Efterretnings- og sikkerhetstjenesten så ikke på muslimer som en alliert, men som en potensiell trussel, Han later til å være en som ikke tar nederlandske muslimers bekymringer på alvor, sier Stephan van Baarle, parlamentarisk leder for Denk.

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.