Det ville være «veldig interessant» å bli NATOs generalsekretær, sier Nederlands avtroppende statsminister Mark Rutte.

Ønsker «fortsatt å bidra»

Rutte planlegger å forlate nederlandsk innenrikspolitikk efter valget i november. Hans regjering kollapset i juli og tidligere har han sagt at han ikke er interessert i å påta seg en så omfattende internasjonal rolle som et lederskap av NATO er.

Nu sier Rutte at han er mere ambisiøs enn som så. Han utelukker ikke å bli leder av NATO. Det ville i så fall bety at han «fortsatt kan bidra»: 

– Stillingen som NATOs generalsekretær er veldig interessant, sa Rutte til nederlandsk radio lørdag, ifølge Politico.

– Kjøper seg ny jobb

Eva Vlaardingerbroek er ikke imponert over Rutte som fortsatt ønsker å bidra. Hun oppsummerer «bidraget»:

– Denne mann har ødelagt vårt land på mindre enn et tiår. Han solgte det til globalismen, oversvømmet det med migranter, ødela vår økonomi og står bak ødeleggelsen av våre bønder.

Nu vet vi hvorfor Nederland under hans styre ga så vanvittig mange skattepenger til Ukraina og NATO sammenlignet med andre land. Nu vet vi hvorfor han kalte krigen mellom Ukraina og Russland for «vår krig». Han var bokstavelig talt ved å kjøpe seg ny jobb. 

Krigen og jobben

Krigen i Ukraina har generert ny oppmerksomhet om organisasjonen og gjort generalsekretærjobben mer politisk følsom og profilert enn tidligere. Den har også endret NATO og medlemmenes vurdering av hvem som kan lede alliansen. 

Jens Stoltenberg har vært NATOs generalsekretær siden 2014. Han blir sittende i stillingen frem til oktober 2024.

Uforberedte omstillinger

Rutte har satt i gang omfattende omstillinger av landet, men nu erkjenner regjeringen hans at de ikke har forberedt landet på omstillingene og vurderer «uortodokse tiltak» for å forsyne næringslivet med strøm: 

Nederland: 7000 bedrifter venter på strøm. Regjeringen vil tvinge nærings­livet til å spare

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.