Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier Norge har et godt inntrykk av Mark Rutte, som nevnes som kandidat til å ta over Nato-jobben etter Jens Stoltenberg.

– Det er veldig mye Rutte man snakker om nå. Det er mye som taler for ham, sier Eide til VG dagen før Natos utenriksministermøte går av stabelen i Brussel tirsdag.

Rutte er en svært upopulær og snart avtroppende statsminister for Nederland. Han er en typisk apparatchik for Davos-gjengen i World Economic Forum (WEF), noe som trolig skaper begeistring hos tidligere WEF-direktør Barth Eide.

I sin siste periode skapte Rutte en helt ny politisk bevegelse, Bonde- og borger bevegelsen (BBB), som ble dannet av bønder i desperasjon over at Rutte ville innføre klimatiltak som trolig ville frata flere tusen bønder sitt livsverk.

Slike småting ignoreres glatt av vår utenriksminister.

– Vi har et veldig godt forhold til både Nederland og Mark Rutte, og et godt inntrykk av ham. Men hvis jeg sier noe mer, kan det høres ut som om vi har valgt ham, sier Eide.

– Han er en vi kjenner veldig godt. Han har vært veldig mange år i Nederlands politikk og tenker likt som oss i mange spørsmål, legger han til.

Nederlandske bønder protesterer langs motorveier

Selvsagt tenker Barth Eide og Rutte likt, uten at dette på noen som helst måte inkluderer et «vi», bortsett fra hvis han mener den politiske Agenda 2030-eliten.

Barth Eide glemmer ikke å nevne kjønnskvotering som en mulighet.

– Generelt mener jeg at det i denne type organisasjoner er på tide med kvinner.

Estlands statsminister Kaja Kallas nevnes som den mest aktuelle kvinnen etter at Danmarks statsminister Mette Fredriksen trakk sitt kanditatur.

– Det er ikke mitt syn, men jeg observerer noen vurderinger om at det er riktig å ha en generalsekretær fra en tidligere Sovjet-republikk, sier han.

Barth Eide har også merket seg den tidligere ubrukelige forsvarsministeren for Tyskland, Ursula von der Leyen, som nå er president for EU-kommisjonen.

Men heldigvis for Nato ser det ut til at von der Leyen vil fortsette i EU. For EU er dette neppe like gode nyheter.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.