Den amerikanske presidenten risikerer nå å svekke den transatlantiske sikkerheten og undergrave den mest vellykkede multilaterale alliansen i moderne tid. Biden foretrekker Brussel, Paris og Berlin framfor London.

Det toppet seg nylig da det ble kjent at Biden forkastet britenes utenriksminister Ben Wallace som mulig ny Nato-sjef, til fordel for EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Biden ønsker Ursula von der Leyen som neste Nato-sjef

Ifølge The Telegraph var hovedårsaken at Biden mislikte britenes initiativ om å sørge for at Ukraina fikk opplæring på og utlevering av F16-fly. Denne prosessen ble startet av Rishi Sunak etter et møte med Nederlands statsminister Mark Rutte i mai.

Utenriksminister Wallace var en av forkjemperne for å utvide støtten til Ukraina, men Biden skal ha blitt irritert over at dette skjedde uten USAs samtykke.

However, Washington was dismayed when Britain announced plans to train Ukrainian pilots, and form an international effort to arm them with US-made F-16 jets, without its backing.

Wallace tok også initiativet til å donere stridsvogner og langtrekkende missiler til Ukraina, uten å rådføre seg med Biden-regimet.

Tidligere statsråd David Jones ber nå Sunak om å blokkere forslaget om von der Leyen som ny Nato-sjef.

– He should certainly not be too anxious to support. The worry is that the EU is pursuing permanent structured cooperation, which is detracting from the integrity of Nato. Von der Leyen has been a keen proponent of it.

Mark Francois, forhenværende forsvarsminister, sier at utnevnelsen av von der Leyen vil passe Putin perfekt. Også Marcus Fysh fra regjeringspartiet sier at von der Leyen vil være et feil valg, og at britene bør jobbe hardt for å motsette seg forslaget.

Også den tidligere partitoppen Sir Jacob Rees-Mogg er kritisk, og mener USAs støtte til von der Leyen viser hvordan det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia nå er i en «forfallen tilstand».

Dette er ikke første gang Biden setter kniven i ryggen på britene, skriver Nile Gardiner i en kommentar i samme avis.

He mercilessly sank a major trade deal between the United States and the United Kingdom, insultingly refused to attend the Coronation of King Charles III, and helped torpedo the candidacy of British Defence Secretary Ben Wallace to succeed Jens Stoltenberg as Nato secretary general.

Det er også kjent at både Obama og Biden fjernet en byste av Winston Churchill da de inntok Det hvite hus, noe britene så på som en stor fornærmelse.

Brexit-hateren Biden er en ren EU-føderalist, som smisker med Brussel, Paris og Berlin. Som visepresident for Obama uttalte Biden at Brussel kunne bli «hovedstaden i den frie verden». Som president har han stadig ignorert britene og knyttet USA tettere til EU.

Slik Biden anser det er Olaf Scholz, Emmanuel Macron og Ursula von der Leyen de viktigste maktpersonene i Europa. De lojale Nato-landene, som Polen og Storbritannia, faller utenfor den innerste sirkel, til tross for at britene og polakkene har stått i fremste rekke når det gjelder støtte til Ukraina.

Biden satser på de tapende hestene, mener Gardiner. Både Tyskland og Frankrike står på randen av undergrunnen. Situasjonen er dog ikke så veldig mye bedre i Storbritannia, men Polen vokser, og flere polakker flytter nå fra Norge til Polen enn motsatt.

At Biden støtter von der Leyen vil bli godt mottatt av EU-elitene, og i Berlin og Paris. Men von der Leyen er en elendig kandidat med en uendelig rekke fiaskoer bak seg.

Samtidig vil Natos viktigste støttespillere i Europa irritere seg over Biden-regimets valg.

Biden viser nok en gang sin dårlige dømmekraft, og risikerer å svekke den transatlantiske sikkerheten ved å true den mest vellykkede multilaterale alliansen i moderne tid.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.