Nile Gardiner som er direktør for The Heritage Foundation’s Margaret Thatcher Center for Freedom, skriver at Bidens tilnærming til Storbritannia – tradisjonelt USAs nærmeste venn og allierte – har vært hånende, arrogant og respektløs.

President Bidens beslutning om å prioritere Irland fremfor Storbritannia for å markere årsdagen for langfredagsavtalen – Belfastavtalen — burde ikke ha kommet som noen overraskelse, skriver Gardiner.

Det er like lite overraskende som hans beslutning om å hoppe over kroningen av kong Charles III.

Biden, som Barack Obama før ham, har ikke vist annet enn forakt for Storbritannia og det spesielle forholdet:

– Biden, like Barack Obama before him, has shown nothing but contempt for Great Britain and the Special Relationship.

Var det derfor Biden skjøv Rishi Sunak til side?

Liberale medier har faktasjekket en viral video av Biden da han ankom Nord Irland hvor han så ut til  ignorere Storbritannias statsminister Rishi Sunak og skjøv ham til side for å hilse på King’s personal representative for County Antrim, Lord-Lieutenant David McCorkell.

Det var ikke hele videoen, påstår Bidens apologeter, men de viser aldri til hele klippet. Skal vi tro Gardiner ser det ut som tough guy Biden er for en gang skyld ved sine fulle fem da han skyver Sunak til side.

Heldigvis fikk Sunak anledning til å møte med Biden på ordentlig senere. Her koser de seg med en kopp te, mens presidenten ser ut til å være i la-la land.

Ian Dunt er ikke imponert og skriver:«Rishi Sunaks ydmykende møte med Joe Biden viser at Storbritannia aldri har vært mer alene.»

Biden fjernet  bysten av Winston Churchill

Gardiner forteller at Biden begynte sitt presidentskap i 2021 ved å fjerne en byste av Winston Churchill fra Oval Office. Bysten var opprinnelig lånt ut til det amerikanske folket av daværende statsminister Tony Blair, i kjølvannet av de barbariske terrorangrepene 9/11 mot USA.

Den hadde en stolt plass i George W Bushs hvite hus, men ble kastet ut av Obama da han tiltrådte i 2009. Donald Trump brakte den tilbake ved starten av presidentperioden i 2017, men Biden så det nødvendig å fjerne den så snart han kom inn I Det hvite hus.

Bidens fornærmelse mot Churchill og hans minne satte tonen for presidentskapet hans. Hans tilnærming til Storbritannia, tradisjonelt USAs nærmeste venn og allierte, har vært hånende, arrogant og respektløs.

– Biden’s insult towards Churchill and his memory set the tone for his presidency. His approach towards Britain, traditionally America’s closest friend and ally, has been sneering, arrogant and disrespectful.

Med dype røtter i Irland, har Bidens merittliste som amerikansk senator og Washington-politiker i et halvt århundre vært en ubøyelig støtte til den irske republikanske saken. Så sent som i 2017 ble han fotografert sammen med Gerry Adams og den tidligere IRA-flyktningen Rita O’Hare.

Gardiners kommentar var skrevet før Biden tok en selfie med Gerry Adams.

– Biden tar bilde med irsk nasjonalist som var offentlig ansikt til IRA-terrorgruppen, skriver Fox News.

Som visepresident i 2015 spøkte Biden at ingen som hadde på seg oransje (fargen til britiske unionister i Nord-Irland) ville være velkommen i Det hvite hus, mens han møtte den daværende irske Taoiseach Enda Kenny, noe som utløste forargelse. Ikke rart at han har hatt liten suksess med å lokke unionistene tilbake til maktdeling i Nord-Irland, mener Gardiner.

Biden forveksler rugbylag med britiske Black & Tan

President Joe Biden utløste også forargelse da han snakket stolt om sine irske røtter i løpet av sin første dag i Irland og forvekslet et rugbylag med den britiske militærgruppen Black and Tans. Det likte ikke engelskmennene, ifølge Joey Garrison i USA Today.

Biden hyllet sin fetter, Rob Kearney, en rugbyspiller hvis irske lag beseiret det dominerende All Blacks-laget på New Zealand i 2016. Men han refererte i stedet til «Black and Tans», det nedsettende navnet som ble gitt til britiske politirekrutter som kjempet mot den irske republikanske hæren på 1920-tallet.

Bidens beslutning om ikke å delta på kroningen er ikke et spørsmål om økende alder, vanskeligheter med å planlegge, eller en manglende vilje til å bruke tid borte fra presserende oppgaver hjemme. Det er en bevisst avvisning av kongefamilien, skriver Gardiner, og legger til at for presidenten er det britiske monarkiet en anakronisme, og utdatert fra resten av imperiet.

Budskapet Biden sender til USAs viktigste partner på verdensscenen er avskyelig. Den britiske regjeringen har tatt lett på denne avgjørelsen, for å unngå enhver form for diplomatisk krangel med Washington.

– The message Biden is sending to America’s most vital partner on the world stage is an appalling one. The British Government has made light of this decision, in order to avoid any kind of diplomatic spat with Washington.

Amerika ledes av en smålig og hevngjerrig president

Likevel gjenstår den harde realiteten at Amerika i dag ledes av en smålig og til tider hevngjerrig president, skriver Gardiner videre. Han har ikke noe problem med å irettesette Storbritannia over sin Nord-Irlands politikk, og utstede sterke advarsler til Downing Street om at en U.S./U.K. handelsavtale vil ikke være på dagsorden med mindre de samarbeider over irske spørsmål og EU.

– Yet the harsh reality remains that America today is led by a petty and at times vindictive president, who thinks nothing of lecturing Britain over its Northern Ireland policy, and issuing stark warnings to Downing Street that a U.S./U.K. trade deal will not be on the agenda unless it plays ball over Irish issues and the EU.

En ekstra faktor som former Bidens behandling av Storbritannia er hans intense fiendskap mot Brexit, og hans tilbedelse av EU, skriver Garnier videre. I en tale til EU-parlamentet i 2010 erklærte Biden at Brussel hadde sitt eget legitime krav på å være «hovedstaden i den frie verden», en latterlig påstand som sikkert ingen i EU-kommisjonen faktisk tror på.

Over et tiår senere som president har Biden skamløst blidgjort EU og dets mektige allierte i Paris og Berlin, mens han ofte behandler London med lite skjult forakt og trussel:

– Over a decade later as president, Biden has shamelessly appeased the EU and its powerhouses of Paris and Berlin, while often treating London with barely disguised menace and disdain.

Joe Biden blir i økende grad fremstilt på begge sider av Atlanterhavet som en fomlende president som mumler ordene sine, og som kan være slående usammenhengende i offentlige omgivelser. Dette er en nøyaktig vurdering, skriver Gardiner:

– Joe Biden is increasingly portrayed on both sides of the Atlantic as a bumbling, gaffe-prone president who mumbles his words, and can be strikingly incoherent in public settings. This is an accurate assessment.

Men samtidig vet han nøyaktig hva han gjør i sin behandling av Storbritannia. Han viser sin forakt med to fingre – (up you’re a**) til monarkiet, Storbritannia og dens berømte historie. President Biden er ingen venn av britene:

– Yet at the same time he knows exactly what he is doing in his treatment of the U.K. He is putting two fingers up to the monarchy, Great Britain and its illustrious history. President Biden is no friend of the British people.

Les også:

For NRK er Biden «verdens mektigste mann»

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.