Suella Braverman fikk sparken fra stillingen som britenes innenriksminister mandag, Nå går hun som forventet hardt ut mot mannen som sparket henne – statsminister Rishi Sunak.

Braverman sa allerede kort tid etter at det ble kjent at hun måtte avgå at det siste ordet er ikke sagt i denne saken. Det tok ikke lang tid.

I et åpent brev til Sunak som Braverman også har publisert på X/Twitter er hun klar i talen.

– Noen må være ærlige: Planen din fungerer ikke, vi har sett rekordstore valgnederlag og tiden er i ferd med å renne ut. Du må endre kurs umiddelbart. (NTB)

Dette var andre gang Braverman måtte gå av som innenriksminister. Men forskjellen er åpenbar. For da hun ble avsatt under Liz Truss’ korte periode skyldtes dette en feil Braverman selv hadde gjort. Hun innrømte feilen, og tok ansvaret ved å gå av, i motsetning til norske politikere som Stoltenberg & co.

Denne gangen er det annerledes. Sunak hadde som en av sine fem valgløfter at han skulle sette en stopper på strømmen av illegale båtmigranter. Braverman har vært en tydelig stemme som har kjempet for dette målet siden hun ble innsatt.

Hun har blitt motarbeidet av pressen, av internasjonale organer som EU, av britiske dommere og av britiske offiserer i både Royal Air Force og marinen.

Hun sier at hun var skuffet, men at det var til det beste, at Sunak ba henne forlate regjeringen. Så anklaget hun Sunak for å ha brutt en rekke løfter.

Med henvisning til blant annet innvandringspolitikken og Nord-Irland-protokollen, skriver hun:

– Du har åpenbart og gjentatte ganger mislyktes i å oppfylle løftene på hver enkelt av disse politiske kjerneområdene. Enten viser din særegne regjeringsstil at du ikke er i stand til å gjøre det. Eller, som jeg må konkludere med nå, hadde du aldri tenkt å holde løftene dine.

Ifølge The Times mener Braverman at Det konservative partiet er i ferd med å gå ut på tid for å vinne det neste valget i Storbritannia hvis ikke regjeringen endrer kurs øyeblikkelig.

Hun avslører også at hun stilte fire krav for å ta jobben som innenriksminister. Blant annet ville hun redusere den legale migrasjonen til under 245.000, hun ville reformere britenes holdning til EUs menneskerettighetsdomstol, forkaste en del EU-lover innen utgangen av 2023, og ta et grep i LGBTQ-galskapen som preger britiske skoler.

Ifølge Braverman ble hun sviktet på alle disse punktene, og hun skriver at Sunak trolig aldri hadde noen intensjoner i å følge opp sine løfter, hverken til Braverman selv eller til den britiske befolkningen.

Rishi Sunaks skifte av statsråder klargjør veien for Labour

Braverman anklager også Sunak for å ikke reagere på det økende jødehatet i britiske gater etter 7. oktober. Hun viste et klart og tydelig standpunkt ved å støtte Israel i krigen mot terroristene i Hamas.

Braverman sier at Storbritannia står ved et vendepunkt, og nå står ansikt til ansikt med en radikalisering og en ekstremisme landet ikke har opplevd på tyve år.

Hun anklaget politiet for å stå på palestiner-mobbens side i de massive demonstrasjonene i London. Reaksjonene var sterke, og Sunak utnyttet muligheten.

Videre sier hun at Sunak er usikker, svak og mangler lederevner som britene sårt trenger.

– I regret to say that your response has been uncertain, weak, and lacking in the qualities of leadership that this country needs. Rather than fully acknowledge the severity of this threat, your team disagreed with me for weeks that the law needed changing.

Situasjonen i Storbritannia nærmer seg en småskala borgerkrig. Som alle gamle soldater vet, så er det dessverre slik at i en reell krig så er det de beste og modigste mennene som faller først.

Braverman har det i navnet. Hun kan være en mulig fremtidig leder for Tory-partiet, hvis de gjenoppstår som et konservativt parti med et slagord som: Make Britain Great Again.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.