Immigrantene flommer inn til Storbritannia. De aller fleste kommer fra land utenfor EU. Løftene til Rishi Sunak om å stoppe de illegale båtmigrantene fungerer ikke, og antallet legale immigranter vokser også kraftig Nå øker presset på regjeringen.

Netto migrasjon til  Storbritannia var på 745.000 i 2022. Dette  rapporterte Office for National Statistics (ONS) i dag, torsdag. Dermed øker presset på statsminister Sunak om å klare å redusere den massive immigrasjonen. Tross alt var Stop the Boats et av hans fem løfter til folket da han tiltrådte.

Totalt ankom nesten 1,2 millioner de britiske øyer, melder The Times og flere andre britiske aviser. De aller fleste er fra land utenfor EU. Ikke alle kommer illegalt, et økenfde antall kommer for å studere, og enkelte kommer for å jobbe. Men studentene blir nå værende i lengre tid enn tidligere også etter at studiene er fullførte.

I tillegg har britene delt ut humanitære visum til immigranter fra Ukraina og Hongkong.

Daily Mail skriver at Toryene nå må trykke på panikk-knappen. ONS hadde tidligere estimert at netto immigrasjon skulle lande på 606.000, men tallet steg med 139.000. Bare dette siste tallet tilsvarer omtrent antall innbyggere i en by som Cambridge.

Tallene for de tolv månedene fram til juni 2023 står på 672.000, mot 607.000 tidligere anslått. Det er med andre ord en viss nedgang, men lang fra målet.

Det er særlig England og Wales som merker immigrasjonen, med en folkevekst på 578.000. Dette er den høyeste befolkningsveksten siden 1962, men den gangen var det høye fødselstall som førte til økningen, mens nå er det annerledes, sier ONS ifølge The Telegraph.

Unlike in 1962, when the increase in population was largely because of a high number of births, the population increase in mid-2022 is mostly driven by an increase in net international migration.

Når det gjelder briter og EU-borgere er netto migrasjon negative tall.

I en uttalelse fra New Conservatives, en gruppe som består av 20 parlamentsmedlemmer fra Det konservative parti, beskrives situasjonen som «en eksistensiell trussel» mot regjeringspartiet, og de krever en nødpakke med tiltak for å redusere immigrasjonen.

«High rates of immigration depress wages, reduce investment in skills and technology, put unsustainable pressure on housing and public services, and threaten community cohesion.»

De skriver videre at dette handler om et do or die for regjeringspartiet, og at britene ikke vil akseptere slike løftebrudd.

«The Prime Minister, Chancellor, and new Home Secretary must show that they stand by the promises on which we were elected to Parliament. We must act now.»

Den ferske innenriksministeren James Cleverly sier at økningen i netto immigrasjon ikke er så signifikant, og at «hele regjeringen jobber med ytterligere tiltak for å forhindre utnyttelse og manipulasjon av visumsystemet vårt».

Men i forhold til løftene fra Sunak er det nok mange briter som anser tidenes høyeste innvandring er signifikant nok. Dessuten virker det nokså tydelig at ingen av tiltakene regjeringen jobber med ser ut til å virke.

Det er også kjent at det er stor uenighet internt i regjeringen om hvilke tiltak som er passende. Dette gjelder særlig diskusjonen om å forlate Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Totalt ble det delt ut 1,4 millioner visa i 2022. Nylig avgåtte innenriksminister Suella Braverman sa flere ganger at dette tallet burde reduseres til maks 250.000.

Office for Budget Responsibility (OBR) forventer at netto immigrasjon vil fortsette å øke, slik at i 2028-29 vil befolkningen få 1,5 millioner flere utlenlandske innbyggere i året. Hvis trenden fortsetter med fordelingen i tallene ovenfor vil det reelle tallet for økningen av folk utenfor EU være høyere, siden briter og EU-borgere bidrar med negative tall.

Før Brexit lå netto immigrasjon nokså stabilt på 200-300.000 årlig. Regjeringen lovte i 2019 å redusere tallet som den gangen lå på 226.000. I stedet opplever britene over en tredobling på tre år,  etter en pause under pandemien. Det er med andre ord en nokså signifikant økning på kun tre år.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.