Storbritannias innenriksminister Suella Braverman fikk mandag sparken efter å ha beskyldt politiet for å være forutinntatt overfor venstreorienterte demonstranter. Ikke lenge efter antydet hun at hjemløses bruk av telt er «et livsstilsvalg». 

– Noen må være ærlig

Disse ovennevnte ytringene er sannsynligvis mere påskudd enn årsak til avskjedigelsen, hvilket Bravermans knusende avskjedsbrev til statsminister Rishi Sunak kan antyde:

– Kjære statsminister, takk for telefonsamtalen din igår morges der du ba meg om å forlate regjeringen. Selv om jeg er skuffet, er dette det beste.

Hvorfor det er det beste blir vi mer og mer klar over eftersom vi leser brevet hun publiserte tirsdag:

– Noen må være ærlig: Din plan virker ikke, vi har opplevd rekordmange nederlag, dine nullstillinger har slått feil og tiden er i ferd med å løpe fra oss.

Underkjenner ikke sin egen rolle

– Til tross for at du ble avvist av et flertall av partiets medlemmer under partilederkonkurransen og ikke hadde noe personlig mandat til å bli statsminister, støttet jeg deg på grunn av at du forsikret meg om viktige politiske prioriteringer.

Jeg stolte på deg og det er generell enighet om at min støtte var av sentral betydning for at du vant konkurransen om å bli statsminister.

– Mislykkes i å levere

– Du har åpenbart og gjentagne ganger mislykkes i å levere på hvert eneste av vår politikks nøkkelområder – og når du feiler har du ingen plan B.

Prioriteringene gikk blant annet ut på å redusere den samlede lovlige migrasjonen; å tilsidesette den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, menneskerettighetslovgivningen og annen internasjonal lov som så langt har forhindret oss i å stoppe småbåttrafikken over Kanalen; å avlevere Northern Ireland Protocol og Retained EU Law Bills i daværende form og tidsplan, samt å utstede utvetydige lovpålagte retningslinjer som beskytter det biologiske kjønn, sikrer enekjønnede rom og gir foreldre mulighet til å vite hva deres barn lærer i skolen.

– Tvetydighet, ignoranse og manglende interesse

– I ett år har jeg som innenriksminister sendt en rekke brev til deg om nøkkelemnene i vår avtale, bedt om å få diskutere dem med deg og fremmet forslag om hvordan vi kan nå målene. 

Jeg utarbeidet juridiske råd, retningslinjer og planer. Dette ble møtt med tvetydighet, ignoranse og manglende interesse.

Jeg kan bare anta at dette skyldes at du ikke har noen appetitt på å gjøre det som er nødvendig – og heller ingen reell intensjon om å oppfylle dine løfter til det britiske folk.

Sviktet både nasjonen og Braverman 

– Men du har åpenbart og gjentagne ganger mislykkes i å levere på hvert eneste av disse politiske nøkkelområdene, skrev Braverman og beskyldte Sunak for å «svikte» deres avtale og å «svikte løftet til nasjonen om at du ville gjøre ‘alt som kreves’ for å stoppe båtene».

– En annen grunn til skuffelse er at du ikke har klart å demme opp for den stadig mer ondskapsfulle antisemittismen i våre gater efter Hamas’ terrorhandlinger 7. oktober.

– Svak leder

– Responsen din har vært svak. Du har ikke vist de egenskaper som en leder av landet trenger. Som i så mange andre saker har du forsøkt å utsette vanskelige beslutninger for å minimere den politiske risikoen for deg selv. Dermed har du økt den reelle risikoen for alle oss andre.

Det er et privilegium å få lede sitt land. Å tjene landet krever mot og at man tenker på fellesskapets beste. Å inneha embedet er ikke et mål i seg selv.

Støtter alltid en autentisk konservativ agenda

Braverman erkjente at hun «kanskje ikke alltid har funnet de rette ordene» for å uttrykke sine synspunkter, men hun har «alltid forsøkt å gi en stemme til det tause flertall som støttet oss i 2019».

– Men jeg vil selvfølgelig fortsatt støtte regjeringen med å føre en politikk i tråd med en autentisk konservativ agenda.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.