Rishi Sunaks løfte om å fjerne køene av gamle asylsøknader er uooppnåelig. Dette sier den britiske riksrevisjonen i en ny rapport om det britiske asylsystemet. Samtidig strømmer nye asylsøkere over Den engelske kanal.

Riksrevisjonen, National Audit Office (NAO), fant at innenriksdepartementet overskred asylbudsjettet med 2,2 millioner pund i forrige regnskapsår. En av hovedårsakene til overskridelsene var enorme kostnader for å innlosjere asylsøkere på dyre hoteller, skriver The Times.

The Home Office spent about £3.6 billion on asylum support costs in 2022/23, nearly double the year before.

Statsminister Sunak har lovet å øke farten på behandlingene av asylsøknader, for på den måten å fjerne etterslepet på nærmere 100.000 eldre asylsøknader som står i kø. Litt fremgang har det vært, siden dette antallet er redusert til 77.000 i april i år.

Antall asylsøknader som blir ferdig behandlet har økt fra 690 i juli til 1310 i april. Men NAO estimerer at man må behandle 2200 saker i uken for å nå målet til Sunak.

I tillegg fører fokuset på de eldre asylsøknadene at de nyankomne migrantene skaper en ny kø. NAO estimerer denne nye køen vil øke fra 61.000 i april til 84.000 i desember.

Innenriksminister Suella Braverman innrømmet onsdag at hennes departement ikke ser ut til å klare å nå målet til Sunak.

Kun 0,4 prosent av asylsøkerne kan returneres umiddelbart med tvang, anslår innenriksdepartementet. Samtidig er det mange som anker avslaget på sine avslåtte asylsøknader, noe som forsinker prosessen. En veldig stor andel aav de som får avslag på sine asylsøknader blir allikevel værende i Storbritannia.

Regjeringen håper at nye asylsøknader vil reduseres kraftig når lovforslaget Illegal Migration Bill trolig vil bli vedtatt i slutten av måned. Denne loven vil nekte alle som ankommer Storbritannia illegalt muligheten til å søke asyl. Slik håper regjeringen å stanse båtmigrantene.

Les også:

Britene betaler albanere for å reise hjem frivillig, mange returnerer etter kort tid

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.