Verden følger spent med, og den pinlige affæren har allerede startet, ser det ut til, da flere har observert skiltene på trappen til Air Force One. «Watch your steps, Mr. President».

USAs president Joe Biden har nå landet i London, hvor han skal møte både statsminister Rishi Sunak og kong Charles. Han skal videre til NATO-toppmøtet i Vilnius, Litauen.

Darragh Rochie, som skriver for Newsweek, har kommet opp med tre grunner til at presidentens Europa-turné kan bli pinlig for både amerikanske og britiske myndigheter. I tillegg kommer besøket i forkant av NATO-toppmøtet i Litauen tirsdag og onsdag, og midt under debatten og uenigheten om USAs beslutning om å gi klasevåpen til Ukraina.

Watch your steps, Mr. President

Verden følger spent med, og den pinlige affæren har allerede startet, ser det ut til, da flere i kommentarfeltet har observert skiltene på trappen til Air Force One. Vi kan ikke huske å ha sett dem før, men den lange klemmen han gir damen som venter på ham, har vi sett flere ganger.

US President Biden arrives in UK on visit.

Her er tre grunner til at Bidens besøk til Storbritannia kan bli awkward, ifølge Rochie:

1. Uenighet om klasevåpen for Ukraina

USA presser på med sin beslutning om å gi Ukraina klasevåpen til tross for bekymring og kritikk fra andre NATO-medlemmer. Mens statsminister Sunak ikke har kritisert beslutningen direkte, har avgjørelsen skapt spenninger.

Hans Rustad skrev om at Sunak er imot leveranser av klasevåpen til Ukraina.

Biden har også fått skarp kritikk fra sine egne. Barbara Lee er én av 19 demokrater som har signert et brev og bedt Biden revurdere.


Les også:

Der var splittelsen i Nato et faktum; Sunak ut mot klasevåpen – Document

Uenigheten om klasevåpen er betydelig, ettersom USA og Storbritannia tidligere har vært forent i sin støtte til Ukraina og begge land har levert våpen til Kiev-regjeringen, skriver Rochie.

2. Debatten om NATOs lederskap

Her spiller Jens Stoltenberg en hovedrolle, da det ser ut til at Storbritannia og USA er uenige om hvem som skal lede militæralliansen. Flere rapporter i den britiske pressen i helgen hevdet at Biden har blokkert den britiske forsvarsministeren Ben Wallace fra å bli NATOs neste generalsekretær.

Sunak skal ha jobbet for at Wallace skulle ta opp rollen når Jens Stoltenberg forlater stillingen neste år, mens Biden skal ha favorisert EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for NATOs toppjobb.

Daily Telegraph rapporterte at Wallaces press for å trene ukrainske piloter til å fly amerikanskproduserte F-16-fly førte til Bidens beslutning om å blokkere ham for NATO-stillingen. Wallace skal ha begynt å fremme ideen før Biden-administrasjonen godkjente planen.

3. Bidens fravær under kroningen

Biden vil møte kong Charles III for første gang siden han ble kronet. Presidenten hadde deltatt i begravelsen til kongens mor, dronning Elizabeth II, men ikke den påfølgende kroningen.

Da Biden besøkte Irland og Nord-Irland i april, ble han i Storbritannia og USA kritisert for ikke å delta under kroningen 6. mai.

Donald Trump var en av kritikerne og sa at det ser ikke bra ut når vi har en president som sover i stedet for å delta i kroningen. Han refererte til da Biden satt og sov i et eller annet møte, noe han har gjort flere ganger.

Trump: ‘It’s a bad thing if Biden sleeps instead of going to Coronation’.

Biden i møte med Sunak for to timer siden. Han har nok jet lag ennå, da han ikke virker som han er helt med og mumler mens han ser ned på notatene han har i fanget. Sa han noe om Hiroshima? Plutselig ringer klokkene. Dette går nok så bra, tenker ingen, og vi skulle gjerne visst hva Sunak tenker.

Biden meets with Prime Minister Sunak at Downing Street.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.