Storbritannias Rishi Sunak er mot leveranser av klasevåpen til Ukraina og taler dermed Washington midt imot rett før toppmøtet i Nato. Det er vanskelig å se hva USA vinner på å bryte en konvensjon som 23 av 30 Nato-land har underskrevet.

Joe Biden begrunnet nødvendigheten av å levere klasevåpen med at amerikanerne ikke har noen ammunisjon å tilby Ukraina. Lagrene er tomme, og det tar tid å fylle dem.

Det er altså snakk om et temporært hull som fylles med et våpen som mange allierte reagerer på.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak sier at Storbritannia tar klart avstand fra bruk av klasevåpen etter at USA har besluttet å gi slike våpen til Ukraina.

Sunak understreker lørdag at Storbritannia er blant de 123 landene som har underskrevet konvensjonen om forbud mot produksjon og bruk av klasevåpen, og han påpeker at Storbritannia heller vil støtte Ukrainas kamp mot de russiske invasjonsstyrkene med stridsvogner og langdistansevåpen.

Mandag skal Sunak møte president Joe Biden i London før de begge reiser til Vilnius for å delta på Nato-toppmøtet.

Fredag kunngjorde Biden-administrasjonen at den besluttet å gi Ukraina klasevåpen, noe ukrainerne har bedt om. Begrunnelsen er at USAs egne lagre av artillerigranater begynner å tømmes og at Ukraina er i ferd med å gå tom for ammunisjon.

USAs beslutning om klasevåpen-leveranser har blitt møtt med kritikk fra mange hold.

Både Ukraina og Russland har allerede brukt klasevåpen i løpet av krigen, blant annet har ukrainske styrker i det siste brukt tyrkiskproduserte klasevåpen, ifølge CNN.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og sprer hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område.

Udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år etter at krigshandlingene er over og rammer ofte sivile som får revet av armer og bein. (NTB)

Hverken Ukraina, Russland eller USA har undertegnet konvensjonen, men det har altså 23 av 30 Nato-land. Hvis USA overkjører et så klart flertall, kan det få konsekvenser. Tyskland har allerede markert at klasebomber er utenkelig.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.