USA vil gi nok et våpen til Ukraina som menneskerettslig er høyst tvilsomt. Utarmet uran har dårlig rykte siden Irak-krigen. Likevel vil USA forsyne Ukraina med dem til bruk i Abrams-stridsvogner.

Når slik ammunisjon treffer målet, omdannes mye av uranet til støv som tar fyr. Mannskaper om bord i pansrede kjøretøy drepes av splint- og forbrenningsskader.

Utarmet uran er også kjemisk giftig og kan føre til alvorlige skader på nyrer og andre vitale organer. Radioaktiviteten er også kreftfremkallende og blir værende lenge i støv på slagmarken. (NTB)

Dette er en type våpen som Vesten ikke ønsker å se på slagmarken, da det vil bli brukt også andre veien.

I sommer varslet USA at de ville levere klasevåpen til Ukraina, noe det foreligger en internasjonal konvensjon mot som 20 av 30 Nato-land har undertegnet.

Det kan virke som om USA signaliserer at de legger krigens lover til side når det gjelder å vinne. Men gjensidigheten tilsier at motparten vil svare med samme mynt.

Storbritannia varslet allerede i vår at de ville gi Ukraina granater som inneholder utarmet uran, til bruk i stridsvogner. Det ble møtt med advarsler fra Russland.

Det er vanskelig å forstå at Ukraina vinner så mye på slike våpen at det er verdt det. Klasevåpen og utarmet uran undergraver den folkelige støtten til Ukraina.

Ammunisjon med utarmet uran er brukt i en rekke kriger. Etter Irak-krigen pågikk ryddejobben i flere år. USAs militærstyrker brukte panserbrytende skyts med utarmet uran i Irak både i 1991 og i 2003.

Det ble knyttet til fremvekst av dødelig kreft. En rapport fra universitetet i Basra viste i 2007 at andelen barn som døde av kreft i 2005, var hele 60 prosent høyere enn i 1989 før den første Golfkrigen. Bruken er også blitt koblet til at flere barn blir født med misdannelser og kreft.

Det britiske forsvarsdepartementet avviste da at utarmet uran som brukes i panserskyts, er kreftfremkallende.

Harvard-universitetet slår fast at utarmet uran er kreftfremkallende. En rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om bruken av slik ammunisjon i Kosovo sier imidlertid at det ikke er påvist en slik sammenheng, og at det i stor grad er soldater og ikke sivilbefolkningen som eventuelt rammes.

Større våpenpakke

USA gir også mer luftforsvar, artillerigranater, anti-stridsvogn-våpen og annet utstyr. Til sammen har den nye pakken en verdi på 175 millioner dollar. (NTB)

USA har pøst våpen inn i Ukraina, men gjennombruddet har så langt ikke kommet.
Hva vil det gjøre med innstillingen i Kyiv hvis de opplever at de farlige våpnene gir dem fremgang?
Oppslutningen om krigen er allerede under press i flere land, herunder USA.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.