NTB

USAs plan om å forsyne Ukraina med ammunisjon som inneholder utarmet uran, er et tegn på umenneskelighet, uttaler Russlands ambassade i Washington.

– Det fremstår som åpenbart at Washington, med denne ideen om å påføre et «strategisk nederlag», er forberedt på å kjempe ikke bare til siste ukrainer, men også til å gjøre slutt på fullstendige generasjoner, sier ambassaden videre i uttalelsen, som ambassaden har publisert i meldingstjenesten Telegram.

Reaksjonen fra russiske myndigheter kommer etter at USAs forsvarsdepartement opplyste onsdag at Washington skal gi ammunisjon med utarmet uran som Ukraina kan bruke med Abrams-stridsvognene som allerede er lovet.

Tidligere i år varslet Storbritannia at Ukraina skal få granater som inneholder utarmet uran, til bruk i stridsvogner. Det ble møtt med advarsler fra Russland.

Når slik ammunisjon treffer målet, omdannes mye av uranet til støv som tar fyr. Mannskaper om bord i pansrede kjøretøy drepes av splint- og forbrenningsskader.

Utarmet uran er også kjemisk giftig og kan føre til alvorlige skader på nyrer og andre vitale organer. Radioaktiviteten er også kreftfremkallende og blir værende lenge i støv på slagmarken.

Harvard-universitetet slo i 2021 fast at utarmet uran er kreftfremkallende. En rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om bruken av slik ammunisjon i Kosovo i 2001 sier imidlertid at det ikke er påvist en slik sammenheng, og at det i stor grad er soldater og ikke sivilbefolkningen som eventuelt rammes.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.