Ukrainske styrker har allerede mottatt de første klasevåpnene fra USA, bekrefter en ukrainsk general til CNN.

– Vi har nettopp mottatt dem. Vi har ikke brukt dem ennå, men de kan endre situasjonen på slagmarken radikalt, sier brigadegeneral Oleksander Tarnavskyj i et intervju med kanalen torsdag.

Tarnavskyj tror russiske styrker vil måtte overgi landområdene der Ukraina kan benytte klasevåpen. Brigadegeneralen understreker at bruken er svært restriktiv og at Ukraina har forpliktet seg til å ikke benytte dem i områder med sivile.

– Russerne tror vi kommer til å bruke dette ved alle deler av fronten. Det er helt feil, men de er veldig bekymret, sier Tarnavskyj til CNN.

Men russerne har allerede varslet at de kommer til å svare på bruk av klasevåpen. Begge parter i krigen har brukt klasevåpen, har Human Rights Watch rapportert.

At Nato’s viktigste land bryter den internasjonale avtalen mot klasevåpen, vekker oppsikt. Selv om USA og Ukraina ikke har undertegnet avtalen, har 23 andre Nato-land gjort det.

Bruk av klasevåpen kan endre krigens gang.

Det er knapt en uke siden president Joe Biden godkjente forsendelsen av de kontroversielle våpnene til Ukraina. Han kalte avgjørelsen svært vanskelig. Norge fraråder bruk av klasevåpen i Ukraina.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og sprer hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område. Udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år, og rammer ofte sivile.

Klasevåpenkonvensjonen forbyr bruk av klasevåpen, men USA, Russland og Ukraina er blant landene som ikke har undertegnet avtalen. Norge og 22 andre av Nato’s 30 medlemsland har hittil ratifisert avtalen, viser en gjennomgang NTB har gjort.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.