USA har bestemt seg for å gi Ukraina klasebomber. Det er et våpen siviliserte nasjoner har forbudt. Hvis leveransen går gjennom vil det ta krigen over i en ny fase. Klasebomber vil skape splittelse i Nato og delegitimere Ukrainas sak.

Det må være et uttrykk for desperasjon hvis Ukraina sier ja til klasebomber. Det er et tegn på hensynsløshet hvis USA leverer våpnene.

For Norge er klasevåpen ekstra følsomt. Det var Norge som gikk i spissen for forbudet.

President Joe Biden vil etter alt å dømme etterkomme Ukrainas forespørsel om å få klasebomber, opplyser høytstående kilder i Det hvite hus til flere medier.

Ukraina ba tidligere i år sine vestlige allierte om å bidra med omstridte klasevåpen til bruk mot russiske styrker.

Fra norsk side ble ønsket møtt med hoderisting.

– Det er helt uaktuelt, og det vil jeg markere veldig tydelig. Vi tar avstand fra all bruk av klasevåpen, slo statsminister Jonas Gahr Støre fast.

Norsk initiativ

Det var Norge som under daværende utenriksminister Støre i sin tid tok initiativ til et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

Den internasjonale klasevåpenkonvensjonenforbyr all produksjon og bruk av slike våpen og trådte i kraft i 2010. Den er nå ratifisert av 110 land. USA og Ukraina er ikke blant dem.

USA har i lengre tid vurdert forespørselen fra Ukraina, og Pentagon skal ha konkludert med at landet bør få slike våpen.

Biden vil si ja

Høytstående kilder i Det hvite hus bekrefter overfor National Public Radio og The New York Times at president Joe Biden vil etterkomme forespørselen fra Ukraina.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og kan slynge ut hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område. Udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år etter at krigshandlingene er over og rammer ofte sivile som får revet av armer og bein.

Ukraina mener slike våpen vil være til hjelp når landet skal forsøke å gjenerobre okkuperte områder der russiske styrker har etablert sterke forsvarsverk.

Nato-nei

Både Russland og Ukraina har alt benyttet klasevåpen i sin krigføring, går det fram av flere rapporter fra Human Rights Watch.

Ukrainas forespørsel om klasevåpen ble møtt med en kald skulder fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tidligere i år.

– Nato har verken anbefalt eller levert denne typen våpen. Vi leverer artilleri og andre typer våpen, men ikke klasevåpen, sa Stoltenberg i februar.

Fosforbomber

Ukraina har også bedt vestlige land om å bidra med fosforbomber, men skal heller ikke ha fått tilsagn om dette.

Hvit fosfor brenner når det kommer i kontakt med oksygen og forårsaker dype brannskader når det treffer hud, noen ganger helt ned til beinet.

Internasjonal lov forbyr bruk av fosforbomber i befolkede områder, men det er tillatt å bruke dem i åpent landskap. Der skaper kjemikaliene i bombene tykk hvit røyk som gir dekke for soldater. (NTB)

Det er veldig spesielt, nærmest ubegripelig, at denne nyheten lekkes rett før Nato-toppmøtet i Vilnius. Dette er ingen liten sak.

 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.