Klasevåpen som USA donerte tidligere i sommer, er tatt i bruk på slagmarken i Ukraina. Ifølge USA blir de brukt på effektivt vis.

Dette melder NTB-Reuters.

Klasevåpnene begrenser russernes evne til å danne formasjoner og bevege styrkene sine, ifølge talsmann John Kirby i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Ukraina bekreftet at de hadde mottatt våpnene for en uke siden. Våpenleveransen har vært kontroversiell ettersom udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år etter at krigshandlingene er over.

Putin har sagt at vil svare med gjengjeldelse, ved å bruke klasevåpen mut ukrainske styrker.

– Selvfølgelig, hvis de blir brukt mot oss, forbeholder vi oss retten til å gjengjelde, sa Putin i et intervju sendt på statlig russisk TV søndag.

Det er hevdet av Human Rights Watch at russerne allerede har tatt i bruk klasevåpen, og det samme gjelder Ukraina i mindre grad.

Vår statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert leveransen av denne typen våpen. For en uke siden tok han dette opp med Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Vi har diskutert det i dag, og amerikanerne har redegjort for at dette var en veldig vanskelig beslutning for dem. De anså at det var kritisk å nå fram med ny ammunisjon og at dette var nødvendig. Jeg har gjentatt norsk holdning. Vi er mot klasevåpen og vi fraråder det. Og så vet jo vi at USA og Ukraina ikke er bundet av den konvensjonen, og det må vi forholde oss til.

Biden har uttalt at mangelen på artillerigranater av typen 155 millimeter er en årsak til at USA deler ut de omstridte klasevåpnene til Ukraina.

123 land har signert og 111 land har ratifisert den internasjonale klasevåpenkonvensjonen som forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. USA, Russland eller Ukraina er ikke blant disse landene.

Den tyske kansleren Olaf Scholz forsvarer igjen USAs beslutning om å levere klasevåpen til Ukraina, men understreker samtidig viktigheten av et forbud.

– Amerikanerne har fattet en beslutning som ikke er vår, men som de tok uavhengig, sa han for noen dager siden.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.