Ukraina trenger en avgjørende fordel over Russland på slagmarken, sier britenes statsminister Rishi Sunak i dag. Derfor oppfordrer han Nato-medlemmer til å forsyne landet med tidligere sovjetiske jagerfly.

Dette skjer bare noen dager etter at Sunak uttalte at Ukraina kommer til å bli et Nato-medlem, noe som russerne gjentatte ganger har uttalt vil oppleves som en ren krigserklæring.

Rishi Sunak: – Ukraina kommer til å bli medlem av NATO

Sunak sa også at krigen i Ukraina er en global krig etter en samtalet med Kamala Harris.

Uttalelsen kom via Sunaks kontor etter et møte mellom USAs visepresident Kamala Harris og den britiske statsministeren i München.

– Statsministeren og visepresident Harris fordømte de landene som har støttet Putins innsats politisk og militært.

– De var enige om at Putins krig i Ukraina er en global krig, både med hensyn til konsekvensene for mat- og energisikkerhet og når det gjelder følgene for internasjonalt aksepterte normer som suverenitet, heter det i uttalelsen lørdag.

Det er i dag ett år siden russerne invaderte Ukraina. Den britiske statsministeren sier at han vil gjenta sitt løfte om å sende jagerfly av typen Typhoon til Polen og andre land , hvis de vil sende sine gamle sovjetiske jagerfly til Ukraina.

Biden har også lovet å levere F-35 til Polen som erstatning for fly sendt til Ukraina.

Frykten for at Kina vil åpne for våpenleveranser til Russland hever spenningsnivået.

Antony Blinken, the US secretary of state, said Washington was considering releasing intelligence showing that China was at least considering giving weapons to Russia.

The Times kommer med en spådom om hva Sunak vil si.

– For Ukraine to win this war — and to accelerate that day — they must gain a decisive advantage on the battlefield.

– That is what it will take to shift Putin’s mindset.

Vår egen forsvarssjef uttalte nylig at han ikke ser for seg en rask ukrainsk seier i krigen. Han har modifisert uttalelsene noe i ettertid, men uansett er det vanskelig å se for seg en ukrainsk seier uten massiv innblanding fra Nato. Da er spørsmålet når Nato er i krig med Russland, og om det er noe ønskelig.

Sunak vil også si at de kommende ukene blir vanskelig for Ukraina, men også for de russiske troppene, ifølge The Times.

Putin startet dagen med å legge ned blomster på graven til Den ukjente soldat, og hylle den «heroiske» innsatsen til russiske soldater.

Kinas president Xi forventes å besøke Moskva snart. Men også Zelenskyj sier at han er villig til å møte kinesiske representanter hvis de utarbeider en fredsplan.

I dag vil Sunak lede nasjonen i et minutts stillhet, sammen med ukrainske soldater som blir trent i Storbritannia.

Britenes utenriksminister James Cleverly sier at Putins trusler om bruk av atomvåpen kun er et symbol på at russernes invasjon har vært mislykket.

Det er et høyt spill som foregår.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.