FrP-lederen mener det er både naivt og skadelig for Norges omdømme at utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) ikke vil kritisere at Sør-Afrika har militærøvelse med Russland.

– Jeg blir flau på vegne av Norge når et medlem av regjeringen har en så naiv tilnærming til land som ikke bare avstår fra å fordømme krigen, men som også har militære øvelser med Russland, sier Listhaug til VG.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) mener Norge må forstå det forholdet Sør-Afrika har til Russland.

– Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen for øvelsen. Men tradisjonelt er det mange ledere i landene i sør som har fått sin utdanning i det tidligere Sovjetunionen. Det er et bakteppe vi må respektere, sier Tvinnereim.

I sin tale til sikkerhetskonferansen i München lørdag fordømte Storbritannias statsminister Rishi Sunak landene som støtter Russlands invasjon, og omtalte konflikten som «en global krig».

Listhaug viser til dette, og til at USAs visepresident Kamala Harris lørdag kalte krigen en forbrytelse mot menneskeheten.

– Dette er så alvorlig for Norges omdømme at jeg forventer at statsminister Støre klargjør om dette er regjeringens offisielle politikk. Jeg legger til grunn at han tar avstand fra de naive uttalelsene til utviklingsministeren, sier Listhaug.

Sør-Afrika har ikke støttet Russland aktivt, men avsto fra å stemme da fordømmelsen av Russlands angrep på Ukraina ble vedtatt i FNs hovedforsamling i mars 2022.

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor uttalte under et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at han var «stolt av å ha fremragende diplomatiske forbindelser med ditt land, som vi oppfatter som en partner vi setter pris på».

Listhaug: – Å øke bistanden til landene i sør har ingenting med en hjelpepakke til Ukraina å gjøre

Sylvi Listhaug mener på sin side at krigen i Ukraina er en global krig som står mellom totalitære land og landene som verdsetter frihet og menneskerettigheter.

– Det er også bevist at Russland har begått grove menneskerettighetsbrudd mot sivile, som voldtekter, deportasjoner og henrettelser. Da er det en selvfølge at vi forventer at alle land skal fordømme invasjonen og legger press på dem som ikke gjør det, sier hun, og legger til:

– Det er derfor FrP har foreslått å fryse bistanden til land som ikke har fordømt invasjonen, fordi norske skattebetaleres penger ikke skal gå til Putins venner.

Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på utviklingsministerens reservasjoner mot å fordømme Sør-Afrikas militærøvelse med Russland, på en tilsvarende måte.

– Jeg vil være tilbakeholden med å bevege meg over kontinentene og ha detaljmeninger om hvordan et land ser på sin historiske erfaring og tar vare på sin sikkerhet. Det er et prinsipielt standpunkt. Men jeg mener at land bør tenke seg nøye om hvor avhengig de gjør seg av sikkerhet, bistand eller teknologi eller annen påvirkning fra autoritære land som kan velge enten å avbryte støtte, eller bruker militære virkemidler med egne forsvarsstyrker, sier han.

Statsministerens kontor svarer på kritikken fra Listhaug med at de ikke har noe mer å tilføye enn det Støre alt har uttalt.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.