Jens Stoltenberg. Stillbilde: AFP / YouTube.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har under sikkerhets­konferansen i München lørdag oppfordret vestlige land til å investere i forsvar og fortsette å støtte Ukraina militært.

Ifølge Stoltenberg har Ukraina-krigen forandret verden ugjenkallelig, melder NTB.

– Det er ingen vei tilbake, var hans budskap til sikkerhetskonferansen i München lørdag.

– I denne nye og mer konfliktfylte verden kan vi ikke lenger tillate oss å se på vår forsvarsevne som noe valgfritt. Det er en nødvendighet, slo Stoltenberg fast.

Russland er på offensiven i krigen, konstaterer NATO-sjefen, som påpeker at det har stor global betydning hvordan Vesten opptrer:

– Vi vet også at Beijing følger nøye med på hvilken pris Russland må betale eller hva de vinner på sin aggresjon. Så det som skjer i Europa i dag, kan skje i Asia i morgen, framholder Nato-sjefen.

Stoltenberg sikter naturligvis til Kinas ambisjoner om å erobre Taiwan, som Beijing-regimet anser som en del av Kina. Vestlig besluttsomhet i Ukraina-krigen vil sende et signal til Kina om at det ikke er konsekvensfritt å ta seg til rette, antyder han mellom linjene.

NATOs generalsekretær frykter signaleffekten dersom Putin triumferer:

– Vi vet ikke hvordan denne krigen vil ende. Det finnes ingen risikofrie alternativer. Men den største risikoen er om Putin vinner. Det vil sende en beskjed til ham og alle autoritære ledere om at de kan bruke makt for å få det som de vil, sa Stoltenberg fra talerstolen lørdag.

Samtidig benytter Russland og Kina også noe mykere makt for å vinne innflytelse og allierte utenfor Vesten, ikke minst med den felles militærøvelsen de to landene i disse dager har med Sør-Afrika.

Under sikkerhetskonferansen i München har statsminister Jonas Gahr Støre advart mot nettopp dette:

– Det er viktig å understreke at for land i Latin-Amerika, Afrika og Asia er det å kunne stå imot militære overfall fra stormakter viktig. Russland er aktiv på alle disse kontinentene med å fortelle en annen historie, at de driver en legitim krig. Det er viktig at vi bruker krefter på å argumentere mot dette, sier han til NTB.

Den siste tiden har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkt en rekke afrikanske land i det som framstår som en sjarmoffensiv for å skaffe seg nye alliansepartnere.

På den store sikkerhetskonferansen i München deltar en rekke statsledere og regjeringssjefer fra land i sør.

– Det er viktig at de er her. Nå får de jo stiftet nært bekjentskap med hvordan europeiske ledere opptrer og snakker om krigen i Ukraina, sier Støre.

Spørsmålet er hva Vesten har å tilby et Afrika som vurderer alternativene kjølig. Russland planlegger å gi Kenya gratis kunstgjødsel i bytte mot det afrikanske landets diplomatiske støtte i Ukraina-krigen, melder Africa Intelligence.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.