Blandet stemning: Russlands president Vladimir Putin (h.) håndhilser på Mozambiques president Filipe Nyusi i St. Petersburg 28. juli 2023. Foto: Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Afrikanske ledere har forlatt Russland etter toppmøtet med Vladimir Putin. Møtet ga ingen suksess av betydning å vise til for Putin, men etterlot inntrykket av et nokså isolert Russland.

For Russland og president Vladimir Putin var møtet en anledning for å vise at man har solid støtte utenfor Vesten. Møtet har i russiske medier i lang tid i forveien blitt fremstilt som en viktig verdensbegivenhet.

Men de afrikanske landene var i liten grad opptatt av å spille rollen som medgjørlige venner av Russland.

De var i stedet fokusert på å konkrete resultater knyttet til først og fremst gjenopptakelse av kornavtalen, og dernest sitt forslag til fredsavtale i krigen mellom Russland og Ukraina.

Møtet ble imidlertid avsluttet uten at noen av disse sakene var løst.

De afrikanske landene klarte ikke å overtale president Putin til å fornye kornavtalen med Ukraina.

De ser heller ikke ut til å ha overbevist Putin om at den afrikanske fredsplanen har noe for seg.

NTB melder om saken, Document la den ut søndag morgen som en notis.

Putin hevder å ville dele ut penger til afrikanske land

Lørdag kveld holdt Putin en pressekonferanse der han sa at Russlands beslutning om ikke å fornye kornavtalen har ført til en prisstigning på korn som gagner russiske selskaper.

Det var nok alt annet enn det lederne for de afrikanske landene ville høre. De var kommet til Russland for å sikre korn til sine folk, og ikke for å høre om hva som er til fordel for russiske selskaper.

Putin la til at Russland vil dele noen av de ekstra inntektene med fattige land, men uten å opplyse om hva det innebærer konkret.

Det fremkom uansett ingen gledesstrålende erklæringer fra de afrikanske lederne omkring dette.

Lite tyder på at de gjør seg all verden av forhåpninger knyttet til at Russland i dagens situasjon plutselig skal begynne å opptre som en generøs bidragsnasjon overfor fattige land.

Gratis korn, men i små mengder

Under det to dager lange toppmøtet i St. Petersburg lovet Putin å sende gratis korn til seks afrikanske land.

Den afrikanske union (AU) reagerte imidlertid med å si at en slik ordning burde komme alle afrikanske land til gode.

Putins løfte går ut på at Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Eritrea og Den sentralafrikanske republikk skal få mellom 25.000 og 50.000 tonn gratis korn de neste tre til fire månedene.

Det er imidlertid langt mindre enn de 725.000 tonnene korn som FNs matvareprogram har sendt til fattige land, deriblant afrikanske, som følge av kornavtalen mellom Ukraina og Russland.

Putins lovede bidrag er i så måte en «dråpe i havet», og fremstår mest som et symboltiltak for å skape goodwill.

Den opprinnelige avtalen sikret at Ukraina kunne eksportere korn via Svartehavet uten at skipene risikerte å bli angrepet av Russland. Etter at avtalen utløp i forrige uke uten at Russland ville fornye den, har både ukrainske havner og kornlagre blitt utsatt for russiske angrep.

Dette rammer kornforsyningen i mange land, også i Afrika. Les mer om korndebatten på møtet, se sak under.

– Trygler ikke om gaver

Egypt og Sør-Afrika var blant landene som var mest krasse overfor Russland og stilte direkte krav om at kornavtalen må fornyes. Dette er samtidig to av de mest toneangivende og sentrale landene i gruppen av afrikanske land, og det er et prestisjenederlag for Putin at han møtes med liten velvilje hos disse.

– Vi vil at svartehavsinitiativet blir iverksatt og at Svartehavet åpnes, sa Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

– Vi er ikke her for å trygle om gaver, la han til, og slo an en tone russerne neppe hadde håpet på.

Putin lovet også å se på afrikanske lederes fredsforslag, slik de ba om, men uten at responsen var overbevisende.

– Hvorfor ber dere oss om å slutte å skyte? Vi kan ikke slutte å skyte når vi blir angrepet, sa han.

Et slikt svar fremstår som like ulogisk for afrikanske ledere som for alle andre.

For heller ikke i Afrika har man unngått å få med seg at det var Russland som startet krigen, og at Russland også kan avslutte den ved å trekke seg tilbake.

Utsagnet om at «Russland blir angrepet» møtes trolig med irritasjon hos en del afrikanske ledere:

«Hvor dumme tror han vi er?»

Splittet i synet på Ukraina

Afrikanske land er den blokken i FN med flest stemmer. Men kontinentet har vært mer splittet enn noen annen region når det gjelder Ukraina-resolusjonene i FNs hovedforsamling, der Russlands krigføring i Ukraina er blitt kritisert.

Kun ett eneste afrikansk land stemte til støtte for Russland i FNs hovedforsamling, nemlig det ikke spesielt toneangivende landet Eritrea. Noen flere land avsto fra å stemme.

De afrikanske delegasjonene i St. Petersburg besøkte for øvrig våpenutstillinger, en påminnelse om at Russland er den viktigste våpenleverandøren på det afrikanske kontinentet.

Men de observasjonene verden har gjort av russiske våpens effektivitet og kvalitet i Ukraina-krigen, har neppe fungert som noen stor reklame for fremtidig salg.

Ydmykende fremmøte

For president Putin var det antagelig lite oppløftende å se hvem som fant det bryet verdt å besøke ham.

Færre enn 20 av Afrikas 54 statsoverhoder og regjeringssjefer var til stede på toppmøtet. Mange land valgte i stedet å sende representanter med lavere rang.

En del land nøyde seg med å sende sine ambassadører til møtet med Russlands president, hvilket er et signal om at man ikke anser et møte som verken spesielt viktig eller interessant.

Russland kjente åpenbart at dette noe tynne fremmøtet kunne bli en pinlig sak, og i liten grad bygget oppunder bildet av «den brede støtten til Russland» i Afrika.

Så man var raskt ute med å erklære at det skyldes «vestlig press». Det er imidlertid ikke lagt frem noen konkrete eksempler på at slikt press har funnet sted.

Under et tilsvarende toppmøte i Sotsji i 2019, før Russland angrep Ukraina, deltok til sammenlikning 43 statsoverhoder og regjeringssjefer fra Afrika.

Russland kan uansett finne trøst i at støtten fra Nord-Korea synes like sterk som før. Der har nylig forsvarsminister Sjoigu vært på besøk, noe Document omtalte her.

Les også:

Korn det viktigste på toppmøtet mellom Russland og Afrika

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.