Korn står i fokus for toppmøtet mellom afrikanske ledere og Russland som startet torsdag. Etter at Russland nylig sa opp avtalen med FN og Ukraina om eksport av korn fra havnen i Odesa, lover nå Russlands president Putin gratis korn til seks afrikanske land.

Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somali, Den sentralafrikanske republikk og Eritrea vil hver motta 25 000 til 50 000 tonn korn, sa den russiske lederen. Moskva vil også dekke leveringskostnadene for forsendelsene, la han til. (Russia Today)

Foran forsamlingen av afrikanske ledere anklaget Putin EU og Vesten for at det ukrainske kornet som ble eksportert i henhold til den nå oppsagte avtalen ikke bidro til å hindre sult i Afrika.

Men Putin fortalte toppmøtet at over 70% av ukrainsk korn som ble eksportert takket være den nå bortfalte avtalen hadde gått til høyinntekts- eller over gjennomsnittet inntektsland, inkludert EU, og at fattige land som Sudan hadde blitt «grunnlurt» og fikk mindre enn 3% av forsendelsene.

Han sa at vestlige sanksjoner, som ble pålagt over Russlands krig i Ukraina, som de kaller en «spesiell militær operasjon», til og med hadde forhindret Russland fra å levere fri gjødsel til fattige nasjoner.

– Et paradoksalt bilde dukker opp. På den ene siden hindrer vestlige land forsyninger {eksport, oversetters anmerkning} av vårt korn og vår gjødsel (via sanksjoner), mens de på den annen side hyklerisk klandrer oss for den nåværende krisesituasjonen på verdens matmarked, sa Putin.

Russland sier at 49 av kontinentets 54 stater er representert på St. Petersburg -toppmøtet, inkludert 17 av sine statsoverhoder og fire av regjeringssjefer. (Reuters)

Niger på vippen

Det er så langt ikke kommet noen opplysninger om hvordan de afrikanske lederne og Putin har reagert på nattens militærkupp i Niger. Hvorvidt kuppmakerne vil lykkes med å overta makten er ennå usikkert, men det kan bety at USA og Frankrike taper kontrollen med uranforekomstene i Niger, som i dag er under fransk og amerikansk kontroll. USA skal ifølge internasjonale nyhetsmedier ha mer enn 800 soldater utstasjonert i Niger.

Russland som har soldater fra Wagner-gruppen i flere afrikanske land, blant dem Burkina Faso og Sudan ønsker i likhet med Kina å styrke sine bånd til det afrikanske kontinentet. Ikke bare av økonomiske grunner, men også av realpolitiske. Afrika utgjør med sine 54 stemmer den største kontinentale blokken i FN, og samtidig er fattigdom, korrupsjon og krig fra mange afrikanske land den viktigste pådriveren for migrasjon til Europa.

Putin pledges grain aid to Africa (Russia Today)

Putin tells African leaders: I’ll give you free grain despite ‘hypocritical West’ (Reuters)

Les også:

Russland sier opp kornavtalen

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.