Bilde fra kysten ved Odesa, Ukraina. Skiltet varsler om fare for miner. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Russland har lagt ut mellom 400 og 500 miner fra sovjettiden i Svartehavet. Dette hindrer mateksport, hevder ukrainske myndigheter.

NTB skriver om saken, og beretter at ukrainerne sier flere av minene har slitt seg i stormer og dermed driver uten kontroll.

Det vises også til BBC. Den britiske kringkasteren sier de ikke har kunnet bekrefte de ukrainske påstandene.

– Russland har skapt en matkrise i verden ved å sperre havner, sier en talsmann for Odesas militærledelse. Serhij Bratsjuk beskylder samtidig russerne for å legge skylden for matkrisen på Ukraina.

Ukrainas havner langs Svartehavet har vært blokkert siden Russland gikk til full krig mot Ukraina 24. februar. Det har satt en stopp for eksporten av korn, og eksperter og tjenestemenn sier 20 millioner tonn korn ikke lar seg føre ut av landet.

FN sier enkelte land kan oppleve langvarig hungersnød dersom korneksporten fra Ukraina ikke kommer tilbake til samme nivå som før krigen.

Russland har tilbudt seg å åpne en korridor for mateksport via Svartehavet, men krever lettelse i de vestlige sanksjonene i bytte. Dette er karakterisert som utpressing, og klart avvist av flere vestlige ledere.

Les også: 

Russland anklages for utpressing for å la Ukraina eksportere korn

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Ny bok!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.