Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim var mandag i Somalia, der hun blant annet besøkte to flyktningleirer. Foto: Utenriksdepartementet / NTB

Somalia får 25 millioner kroner i akutt tørkehjelp og 300 millioner kroner i langsiktig hjelp via Verdensbanken fra den norske regjeringen.

Den akutte tørken som har rammet Somalia, fører til ekstra støttetiltak fra Norge, i størrelsesorden noe over 325 millioner kroner.

Hjelpen ble kunngjort samtidig som utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) var i Somalia mandag, blant annet for å besøke to flyktningleirer. NTB melder om saken.

Ifølge utviklingsministeren er Somalias kriser «et sted der alt møtes».

– Flyktningene har måttet forlate hjemmet sitt enten på grunn av tørke eller den voldelige konflikten i landet. Klimaendringene gjør situasjonen verre. På denne turen kan vi observere og vurdere resultatene av det Norge gjør for å øke tryggheten og sikre et stabilt regime i landet, sier Tvinnereim i en pressemelding fra UD.

De 300 millionene som Norge gir via Verdensbanken, skal ifølge Tvinnereim gå til å sikre et godt styrerett, klimatilpasning og langsiktig matsikkerhet.

Somalia opplever nå den verste tørken på 40 år, og millioner av mennesker er rammet.

– Over 20 millioner mennesker på Afrikas Horn har ikke nok mat og trenger hjelp nå. Dette tallet stiger raskt. Tallet for Somalia alene er på rundt 7,5 millioner, sier utviklingsministeren.

Dette er ikke første gangen Somalia får denne typen bidrag fra Norge, man trenger ikke gå mer enn noen måneder tilbake før det var snakk om bortimot tilsvarende tiltak. Tidligere i  2022  er det gitt i underkant av 200 millioner kroner i humanitær støtte til Somalia, skriver NTB.

Somalia er også et land som får store midler i såkalt ordinær bistand fra Norge.

Ifølge Utenriksdepartementet er Somalia er et av landene som mottar mest penger. I løpet av de siste ti årene har det norske fellesskapet bidratt med 4,4 milliarder kroner for at innbyggerne i Somalia skal få et bedre liv, opplyser Utenriksdepartementet.

Et ikke ubetydelig antall somaliere har også søkt seg et bedre liv ved å bosette seg i Norge. Innvandrere fra Somalia er faktisk den fjerde største innvandrergruppen i Norge og omfatter per 2021 nesten 30 000 personer.

 

Les også: 

Tysk journalist kalte Somalia et «shithole country»: Mistet jobben.

Bli med oss:  

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.