Markering av Somalias nasjonaldag i Oslo. Foto: Morten Holm / NTB .

Somalia skal ha fullført krevende reformprogrammer, og får nå slettet store deler av landets utenlandsgjeld. Også Norge ettergir gjeld.

Somalia har lenge vært et land med store problemer, både politisk og økonomisk.

Dette har resultert i betydelig gjeld til andre land. Men tilbakebetalingsevnen har vært begrenset.

Nå blir det meste av gjelden slettet, melder NTB.

Dette begrunnes med at Somalia skal ha gjennomført en rekke reformer.

Denne uken har styrene i Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og Afrikabanken vedtatt at Somalia har fullført de nødvendige kravene i reformprogrammet.

Gjelden i landet blir redusert fra 64 prosent av BNP i 2018 til omtrent 6 prosent av BNP i 2023.

Også Norge ettergir gjeld til landet. Det var ikke snakk om de helt store summer i norsk bistandssammenheng.

Somalias gjeld til Norge var på 16,2 millioner kroner, med andre ord ikke større enn en håndfull norske husstanders boliggjeld.

10,8 millioner ble slettet i 2020. Restbeløpet blir samtidig ettergitt når kreditorene i Parisklubben sletter restgjelden.

Norges utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er imponert over det hun ser fra Somalias side:

– Somalierne viser en unik stå-på-vilje og klare visjoner for gjenoppbygging av landet sitt. Sletting av gjeld åpner for nye muligheter til å investere mer bærekraftig i statsbyggingen med gunstige finansieringsvilkår. Det er veldig bra at Norge har bidratt til denne suksesshistorien, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Et relativt høyt antall borgere fra Somalia har valgt å bosette seg i Norge.

Somaliere i Norge er en av de største ikke-vestlige minoritetsgruppen og utgjorde 43.273 personer i 2021, hvorav 23.078 var innvandrere og 20.195 var norskfødte etterkommere.

Personer med somalisk bakgrunn utgjorde 0,80 % av Norges samlede befolkning ved fjerde kvartal 2019. Dette tallet er trolig økt de seneste tre-fire år, som følge av utstrakt familiegjenforening i denne gruppen.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.