Nådde ikke helt opp: Energi- og miljøpolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup. Foto: Heiko Junge / NTB

Høyres Nikolai Astrup manglet én stemme for å bli den neste nordmannen i internasjonal toppstilling. En dansk veteran blir OECDs utviklingssjef.

Internasjonale toppjobber i diverse organisasjoner er attraktive for norske politikere. Den ene etter den andre av norske partiers toppfolk har reist ut og bekledd slike stillinger. Gro Harlem Brundtland, Erik Solheim, Kristin Frafjord Johnson, Terje Rød Larsen, Thorbjørn Jagland, Børge Brende og Jens Stoltenberg er noen eksempler. Les sak om Børge Brende under.

Nå var det Høyres tidligere utviklingsminister og nåværende stortingsrepresentant Nikolai Astrup som prøvde seg. Han var Norges kandidat til å bli sjef for OECDs utviklingskomité DAC, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Men denne gangen gikk det ikke i boks, til tross for alle norske bistandsmidler og lojal støtte til det som finnes av slike organisasjoner der ute.

Avstemningen onsdag kveld nemlig viste at den danske diplomaten Carsten Staur vant hårfint foran Astrup. Dansken  fikk 16 stemmer etter avstemningen blant de 31 landene.

Den formelle beslutningen tas 6. desember basert på avstemmingen.

Fra tidlig i høst har regjeringen, med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i spissen, jobbet for Astrups kandidatur overfor medlemslandene i DAC. Astrup er kjent som en av en av Høyres, og Norges, mest klimaengasjerte politikere.

Åpenbart har ikke regjeringen jobbet hardt nok med saken, siden Astrups kandidatur falt igjennom.

Danske Carsten Staur har en lang diplomatisk karriere bak seg fra utviklingsfeltet og var statssekretær i dansk UD i seks år før han i to omganger var FN-ambassadør.

DAC er et forum som har utarbeidet felles retningslinjer for hva som klassifiseres som offisielt godkjent bistand.

Det ble opprettet i 1960 som en administrativ del av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og har 24 medlemsland som sine største bistandsgivere. Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og FNs utviklingsprogram har observatørstatus.

Tidligere SV-leder Erik Solheim hadde den samme jobben fra 2013 til 2016.

Les også:

Børge Brende rapporterer

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.