Grete Faremo under åpning av FNs klimasenter i København, april 2022. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP

Dansk økokrim etterforsker FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) etter tap av nær 400 millioner norske kroner, ifølge FNs eget anslag. Kontoret var ledet av den tidligere norske Ap-statsråd Grete Faremo.

NTB melder om etterforskningen som pågår, der hundrevis av millioner kroner er borte fra et FN-kontor.

FN-organet (FNs kontor for prosjekttjenester, UNOPS) var ledet av den tidligere norske justisministeren og Ap-politiker Grete Faremo da pengene gikk tapt. Hun gikk av fra stillingen i mai, etter at saken ble kjent.

– Jeg kjenner ikke hele saken, men det skjedde på min vakt. Jeg erkjenner ansvaret mitt og har bestemt meg for å trekke meg, skrev Faremo i en epost til sine ansatte, ifølge NRK.

Document omtalte saken kort tid etter at den ble kjent, våren 2022, og skrev blant annet:

Faremo har en lang politisk karriere bak seg og var statsråd i en rekke regjeringer. Sist fra 2011 til 2013 som justisminister.

Hun er en i en rad av norske eks-politikere/byråkrater som med vekslende suksess ender opp i (svært) godt betalte toppjobber i internasjonale fora.

Her kan også nevnes Torbjørn Jagland, Jan Egeland, Mona Juul, Erik Solheim, Børge Brende og Kristin Frafjord Johnson.

Ifølge kanalen opplyser ikke dansk økokrim hva som etterforskes, eller hvorvidt enkeltpersoner er anmeldt. Også FN selv gransker økonomiske uregelmessigheter i organet, noe som har ført til at tidligere nestleder Vitaly Vanshelboim er satt i permisjon.

UNOPS har hovedsete i København.

Ifølge avsløringer av New York Times er tapene langt høyere enn FNs egne anslag, det kan være snakk om virkelig svimlende beløp.

Grete Faremo var i mange år en sentral politiker i Arbeiderpartiet, og hennes liste over viktige verv omfatter  posisjoner som bistandsminister, justisminister, olje- og energiminister, forsvarsminister, samt vært stortingsrepresentant for Oslo Ap.

Etter at hun gikk ut av politikken, var hun blant annet konserndirektør i Storebrand, styreleder i Statnett og styreleder i Norsk Folkehjelp.

 

Velkommen til møte:

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.