Grete Faremo i FN. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP

Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) skal ifølge New York Times ha sagt opp sin stilling som direktør for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS).

NTB og VG skriver om saken som er rullet opp  etter den amerikanske avisens avsløringer om to FN-ansattes omstridte håndtering av store verdier. De ansatte skal ha forvaltet et fond som tapte 25 millioner dollar i verdier.

I et internt brev til kontorets ansatte, som avisa har fått tilgang på, skriver Faremo at «hun ikke kjenner til hele historien, men at det har skjedd på hennes vakt.»

VGs presisering anskueliggjør alvoret i saken:

De to ansatte i fondet skal blant annet ha lånt ut 22 millioner dollar til en britisk forretningsmann som skal ha en historie med finansielt mislighold. Avtalen deres skal ha blitt gjort på en fest arrangert av Faremo selv, ifølge The New York Times.

De ansatte skal også ha betalt forretningsmannen tre millioner dollar for å produsere en sang og et dataspill, skriver avisen.

UNOPS’ hovedoppdrag er å bidra med å bygge infrastruktur i utviklingsland. Slikt sett var pengene øremerket mennesker i nød.

Faremo hadde som øverste leder et overordnet ansvar i denne nokså pinlige saken.

Dermed trekker Faremo seg med umiddelbar virkning. Denne avgjørelsen informerte hun, ifølge brevet, FNs generalsekretær António Guterres om på fredag.

I en pressemelding fra april skriver UNOPS at de har igangsatt en omfattende prosess for å håndtere påstandene om uredelighet og feiladministrasjon, og varsler at ansvarlige personer vil holdes til ansvar.

– Fondet står i fare, men til dags dato har ingen midler gått tapt, står det i meldingen. Det betyr i klartekst at man ennå ikke har solgt fondene, og realisert tapet. De millionene som har gått til dataspill og sang, er derimot udiskutabelt borte.

Faremo har en lang politisk karriere bak seg og var statsråd i en rekke regjeringer. Sist fra 2011 til 2013 som justisminister.

Hun er en i en rad av norske eks-politikere/byråkrater som med vekslende suksess ender opp i (svært) godt betalte toppjobber i internasjonale fora.

Her kan også nevnes Torbjørn Jagland, Jan Egeland, Mona Juul, Erik Solheim, Børge Brende og Kristin Frafjord Johnson.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.