Det gjelder åpenbart også tidligere fallerte politikere. Grete Faremo (Ap), som fikk sparken på grått papir i FN i fjor vår, blir nå ansatt i Try Råd AS. Dette er politisk nepotisme satt i system.

Faremo er, ifølge DN, ansatt av Sigurd Grytten (Ap). Grytten, tidligere varerepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget og med sentrale tillitsverv i Europabevegelsen, er partner og styreleder i Try Råd AS. Try Råd AS er en av en rekke kommunikasjons- og lobbyvirksomheter som Ketil Try (Ap) står bak.

Ketil Try er nærmeste rådgiver og fortrolige i kretsen rundt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bl.a. var Jens Stoltenberg (Ap) forlover i Trys bryllup. Try er også nærstående til Knut Brundtland, sønn til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap).

Kundene til Try sine mange kommunikasjonsvirksomheter befinner seg stort sett i departementene og i offentlig forvaltning for øvrig. De er en del av det sosialdemokratiske nettverket. De får med andre ord sine inntekter i hovedsak fra staten, dvs. fra skattebetalerne, dvs. fra deg og meg.

Studer nettverkene og du finner svarene. De danner et mønster.

Posisjoner og knappe goder hestehandles og fordeles i et sinnerikt og fordekt sosialt system av ytelser og motytelser. Her er det nettverk og relasjoner som teller, ikke erfaring og kvalifikasjoner.

Selv de som trør feil, og så til de grader demonstrerer sin inkompetanse, slik som Grete Faremo, blir tatt vare på. Etter kort tid på tørkeloftet blir de gitt en passende retrettstilling.

Faremo fikk første gang sparken i 1996 etter bare to måneder i Jagland-regjeringen. Det var på grunn av en tjenesteforsømmelse. Den gang gjaldt det hennes befatning med den ulovlige politiske overvåkingen av Berge Furre.

Siden har hun tjent sosialdemokratiet både som bistandsminister, forsvarsminister og justisminister før hun ble belønnet med en gyllen retrettkarriere i FN-systemet med to millioner i årslønn, fri bolig, 10 % statsskatt, diplomatpass og en drøss med frynsegoder.

Det vil si inntil  the New York Times i fjor vår kunne melde at hun igjen hadde fått sparken. Denne gang fra stillingen som direktør i FNs prosjektorganisasjon UNOPS. Denne gangen også for tjenesteforsømmelse. Det dreier seg om mislighold, et skandaløst sløseri av 237 millioner bistandskroner og en inkompetanse på grensen til korrupsjon, om vi skal tro New York Times. Saken er fortsatt under etterforskning.

Grete Faremo har gått i omtrent i samme sporet som Terje Rød Larsen (Ap). Han fikk etter enda kortere tid som planleggingsminister, også sparken fra Jagland-regjeringen, også han i 1996. Han fikk fyken pga. skatteunndragelse. Det ble umulig å ha ham i regjeringen.

Men Rød Larsen ble også belønnet med en lang og lukrativ karriere i FN-systemet inntil han måtte gå av som president i International Peace Institute i New York høsten 2020, som en følge av hans tvilsomme omgang med norske og andre lands bistandsmidler og med overgriperen og menneskesmugleren Jeffrey Epstein.

Rød Larsen-saken er så grov at han har måtte gå under jorden og trekke seg tilbake til sin villa på Korfu, som han for øvrig eier sammen med Norges nåværende FN-ambassadør, Mona Juul, også hun Ap. Det oppsiktsvekkende i den sammenheng, er at både UD og SMK har unnlatt å ta initiativ til å granske saken. Dansk Økokrim har imidlertid startet etterforskning.

Grete Faremo ble sparket fra Jagland-regjeringen pga. tjenesteforsømmelse. Hun er blitt sparket for misbruk av offentlige midler og for manglende kostnadskontroll i UNOPS. Hennes vanstyre førte til total krise i UNOPS’ organisasjon. Og nå skal hun jobbe for Try Råd AS for å rådgi andre om krisehåndtering?!

Hallo! Er det mulig? Hvor frekk går det an å bli? Tror de at alle er idioter?

Det er antakelig det de tror, for dette er så åpenbar politisk nepotisme som det går an. Eller bryr de seg rett og slett ikke? Det gjør de antakelig heller ikke.

For det er skattebetalerne som til syvende og sist må betale lønna til Faremo i Try Råd AS på samme måte som det var skattebetalerne som betalte lønna hennes som justisminister og som direktør for UNOPS.

Det er i hvert fall ingen i privat sektor som med sine sansers fulle fem kommer til å engasjere Faremo som rådgiver i krisehåndtering. Om hun får betalte oppdrag må det være pga. hennes utstrakte nettverk inn i sosialdemokratiet. Det er det eneste hun i denne sammenheng besitter av verdi.

I så fall er det et godt eksempel på hvordan nepotisme avler ytterligere nepotisme.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.