FN vil spare penger ved å flytte hovedkontorer fra dyre New York og Genève til lavkostlandet Kenya. Norge forsøker å lede et reformarbeid som koster milliarder.
Det er FN selv som peker på de enorme kostnadene ved å ha ansatte og kontorer i verdens dyreste byer. Nå vil de komme seg tettere på landene i Afrika, der de blant annet skal hjelpe såkalte klimaflyktninger.
Utviklingsminister Åsmund Aukrust deltok i forrige uke på en FN-konferanse i Nairobi der flytting og effektivisering sto på dagsordenen. Det ble diskutert planer om å pakke ned flere FN-organer i storbyer som New York og Genève og sende flyttelassene til Kenya.
Han legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig.
– Reformer er helt avgjørende hvis FN skal overleve, sa Aukrust til Panorama Nyheter.
I kulissene er det ringvirkningene av Trump-administrasjonens avvikling av støtte til FN-systemet som skaper behov for sparetiltak.
De siste ukene har det blant annet blitt klart at USA motsetter seg omfattende klimarelaterte reformer, som omfatter skattlegging av rike land til fordel for utviklingsland, og involverer det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.
Vil utvide i afrikansk overklassebydel
FNs miljøprogram UNEP, bosettingsprogrammet UN-Habitat, UNICEF, FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR), FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) og befolkningsfondet UNFPA nevnes som aktuelle kandidater for flytting til Nairobi.
FNs hovedkvarter i overklassebydelen Gigiri i Nairobi er det eneste utenfor vestlige land. De første planene går ut på å øke kapasiteten der med 1500 ansatte og ruste det opp for nesten 2,8 milliarder kroner.
Gigiri er området av Nairobi der mange av hovedstadens expats bor. I tillegg til en rekke FN-kontorer holder den amerikanske ambassaden til i bydelen, hvor også kjøpesenteret The Village Market ligger. Det utgjør 22.000 kvadratmeter med butikker, kontorer og utendørsmarked.
Sparetiltak truet av pengemangel
Planen om 1500 nye kontorplasser i Kenya foreslås fullført allerede innen utgangen av året, men ironisk nok er også disse sparetiltakene truet av usikkerheten rundt giverlandenes fortsatte pengeoverføringer.
Men fra Norges side hersker det ingen usikkerhet. Norge er blant FNs største donorer, og dette skal fortsette:
– Vi prioriterer FN-reformer høyt og jobber med dette kontinuerlig. Det gir oss en mulighet til å påvirke, sier utviklingsministeren.
Han mener FN er viktig for Norge som «en garantist for en regelstyrt verden».
– Vi ønsker derfor å investere i et enda sterkere og mer effektivt FN-system, sier Aukrust til Panorama.
– For mange sjefer
Et lekket notat om FN-reformen omtaler problemer med ineffektive strukturer og høye kostnader, overlappende mandater og ineffektiv ressursbruk, gammeldagse arbeidsmetoder, fragmentering, dobbeltarbeid og for mange sjefer, melder Panorama nyheter.
I tillegg til rasjonalisering og bedre koordinering av FN-programmene og de ulike utviklingsaktørene er reduksjon av FNs tilstedeværelse i de dyre byene i Vesten og en reduksjon i antall toppsjefer anbefalt.
Notatet stammer fra en arbeidsgruppe som ble nedsatt av FNs generalsekretær António Guterres.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!