Google har gitt 28 ansatte sparken etter at de deltok i en ti timer lang «sit-in-protest» og stormet firmaets kontorer i New York og California i protest mot selskapets forretningsforbindelser med israelske myndigheter. Flere ble arrestert.  New York Post skriver om saken.

Oppsigelsene har vakt oppsikt i USA, ikke bare for at Google står opp mot pro-palestinere som har kapret samfunnet over hele landet, nesten uten konsekvenser, men fordi teknologiselskapet er kjent som woke og dette er ikke typisk for de årvåkne.

De ansatte i selskapet kalles «Googlers» og 28 googlere fikk altså sparken onsdag.

Noen av de pro-palestinske medarbeiderne var ikledd tradisjonelle arabiske hodeplagg da de stormet og okkuperte kontoret til en toppsjef i Sunnyvale, California tirsdag, skriver The Post.

Demonstrantene stormet Google Cloud-sjef Thomas Kurians og skrev en liste over kravene sine på tavlen hans.

Visepresident for global sikkerhet, Chris Rackow, skrev blant annet i en notat til selskapet:

– De okkuperte kontorlokaler, skjendet eiendommen vår og hindret fysisk andre googlere å arbeide. Oppførselen deres var uakseptabel, ekstremt forstyrrende og fikk medarbeiderne til å føle seg truet.

I New York okkuperte demonstranter 10. etasje i Googles kontorer i bydelen Chelsea på Manhattan.

De oppsagte medarbeiderne er tilknyttet gruppen No Tech For Apartheid – ingen tekniker for apartheid – som har vært kritisk til Googles reaksjon på krigen mellom Israel og Hamas.

Gruppen har lagt ut flere videoer og livestreams fra demonstrasjonene på sin X-konto – inkludert da de ansatte fikk en siste advarsel og ble arrestert av det lokale politiet for ulovlig inntrenging.

Demonstrantene har krevd at Google trekker seg fra en Project Nimbus-kontrakt verdt 1,2 milliarder dollar, der Google Cloud og Amazon Web Services leverer skytjenester (cloud computing) og kunstig intelligens til den israelske regjeringen og IDF.

De mener at teknologien ville bli brukt som våpen mot palestinerne i Gaza.

I videoen roper pro-palestinerne «Google, Google, you can’t hide, we charge you with genocide.»

Den pro-palestinske gruppen har kritisert Google for oppsigelsene. Jane Chung, talsperson for gruppen skrev på  X:

– I kveld sparket Google vilkårlig 28 arbeidere, inkludert de av oss som ikke deltok direkte i gårsdagens historiske, ti timer lange sit-in-protester på begge sider av kysten.

I andre uttalelser fra gruppen hevder de at gårsdagens hevn er en klar indikasjon på at Google verdsetter sin kontrakt på 1,2 milliarder dollar med den folke-morderiske israelske regjeringen og militæret høyere enn sine egne ansatte – de som skaper reelle verdier for ledere og aksjonærer.

Sundar Pichai og Thomas Kurian er folkemordsprofitører, heter det i uttalelsen, med henvisning til henholdsvis Googles konsernsjef og administrerende direktør for selskapets skyavdeling.

Vi kan ikke forstå hvordan disse mennene kan sove om natten mens teknologien deres har gjort det mulig for 100 000 palestinere å bli drept, meldt savnet eller såret i løpet av de siste seks månedene av Israels folkemord – og antallet øker stadig.

En talsmann for politiet i New York sa at tirsdagens demonstrasjon involverte omtrent 50 deltakere totalt, og bekreftet at fire personer ble arrestert for ulovlig inntrenging i Google-bygningen.

Sunnyvale Department of Public Safety sa at protesten i California besto av rundt 80 deltakere. Fem demonstranter som nektet å forlate Googles kontor, ble arrestert for ulovlig inntrenging og senere løslatt.

I forrige måned sparket Google en programvareingeniør som offentlig kritiserte en av selskapets Israel-baserte ledere under en teknologikonferanse i New York.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.